Законопроектът за браншовите организации в земеделието – готов

земяОчакваният от години законопроект за браншовите организации на земеделските производители и на преработвателите на земеделска продукция вече е готов и публикуван на страницата на Народното събрание (ТУК).

Той предвижда в страната да има общо 21 браншови организации на производители от растениевъдството и животновъдството. Именно те, чрез избрани представители, ще участват в работните групи и консултативни съвети в Министерството на земеделието и храните, след като законът бъде приет, а организациите вписани в специален регистър.

Представителна за всеки бранш ще бъде само една организация. За да получи одобрение, в нея трябва да членуват поне 30 на сто от всички производители от дадения бранш. Те, на свой ред, трябва да произвеждат поне 30 на сто от националната реколта за определената култура (или група култури). Освен това, браншовата организация трябва да обхваща териториално минимум половината области в страната. В случай, че от даде бранш, например „Говедовъдство“ се формират две организации, които покриват критериите, ще бъде избрана тази от тях, която има по-високи показатели.

В преработвателния бранш се допускат 9 организации.

Извън възможността да формират свои представителни организации по този закон са производителите на риба и аквакултури, на тютюн и тютюневи изделия, на спиртни напитки, вино и бира.

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0