Започва писането на наредбите по ПРСР 2014-2020. Проектите за Млад фермер да се готвят за прием през Май!

 

Изявлението на заместник-министърът Явор Гечев хвърли светлина и даде яснота относно предстоящoто развитие на новата ПРСР 2014-2020 . От неговото изказване стана ясно, че Европейската комисия е дала зелена светлина на България за писане на драфтовете на наредбите за Новия програмен период.

Наредбата, с която ще се стартира е тази, предназначена за Младите фермери, която в Новия програмен период ще бъде под заглавието Подмярка 6.1 „Стартова помощ за нови земеделски стопанства“.

Предвижда се първата мярка, която ще отвори за прием на документи да бъде тази, като това се очаква да се случи в края на Май или началото на Юни.

За повече информация относно новата програма Млад фермер можеш да видиш тук

Тъй като при тази мярка има ограничение във възрастта на кандидата и в срока на регистрацията като Земеделски производител, би следвало тя да бъде отворена най-рано, за да даде възможност на хората, които са се регистрирали вече или предстои да навършат годините, при които няма да бъдат допустими кандидати, да избегнат отхвърлянето им по тези причини.

След като приключи приема по тази мярка, предстои поетапно да бъдат отваряни и другите мерки, като се предвижда следващата да бъде Мярка 121, която в Новия програмен период ще се нарича Подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“  и по-конкретно по нея да бъдат входирани проекти за трайни насъждения, поради факта, че прием по тази мярка не е имало от доста време. Новия прием се очаква да бъде през месец Септември.

Важно е да се отбележи, че приема и изплащането средства по проекти за Млад фермер и другите мерки, които ще бъдат отворени предварително, ще бъдат за сметка на Националния бюджет, като тези средства следва де се изплатят от ЕС след окончателното одобрение на ПРСР 2014-2020 и наредбите към нея.

Очаква се до края на Септември всички наредби да са написани и одобрени и от Септември до Декември да е имало прием за всяка от тях.

Оптимистичната цел, която зам. министър Гечев си поставя е през Новия програмен период да бъдат анализирани поуките и грешките направени при САПАРД и ПРСР 2007-2013 и да бъдат коригирани, като се започне с отваряне на всяка мярка по два пъти в годината, което ще улесни работата на Фонда и разглеждането на проектите.

По материал на фермер.бг

 

4 Comments
 1. Reply
  gulubin.beliov 26.09.2016 at 19:24

  Iskam da se zanimavam s zemedelie imam dva dekara dvorno mqsto imam i dva dekara zemq iskam dagi obrabotvam no neznam ot kade da zapochna

  • Здравейте,
   като за начало е добре да се регистрирате като земеделски производител и да декларирате площите си и съответно културите, които има върху тях или възнамерявате да има. До края на тази година се очаква прием само по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ и към днешна дата не можем да кажем дали ще има прием по мярка 6.1 (Млад фермер) или 6.3 (Стартова помощ за малки стопанства) до края на програмния период. Когато излезе индикативен график за следваща година, ще бъде публикуван и в нашия сайт.

 2. Reply
  Илия Боруджиев 17.04.2015 at 10:31

  Здравейте ,бих желал да ви попитам в какви мерни единици – кв.м или декар ни показва резултата СПО калкулатора. Благодаря ви

  • Reply
   Ивайло Янков 20.04.2015 at 14:17

   Здравейте Илия,

   Моля да се обърнете към областна служба по земеделие за повече и по подробна информация относно мярка 6.1

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0