Заради мухлясалия кашкавал в сливенско училище, ДФЗ и БАБХ започват проверки на мандрите

Поради изнесена в медиите информация за доставяни некачествени продукти по европейската схема „Училищно мляко“, ДФ „Земеделие“ съвместно с БАБХ започват проверки на одобрените кандидати по програмата. В края на октомври социалната мрежа избухна заради снимки от Сливен, на които се виждаха пакети с мухлясал кашкавал, предназначен за ученици.

По схемата „Училищно мляко“ следва да се разпределят единствено мляко и млечни продукти, включени в списъка по приложение № 3 от Наредба за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения, припомнят от фонда. Това са Прясно пастьоризирано мляко с масленост 2%, попадащо под номенклатурен код по КН 040120; Кисело мляко с масленост 2%, попадащо под номенклатурни кодове по КН 04031011 и – категория I; Бяло саламурено сирене и кашкавал, попадащи под номенклатурен код по КН 0406.

Допустимите по схемата продукти следва да са произведени от сурово мляко, което отговаря на изискванията. Млечните продукти трябва да са произведени в одобрени обекти на територията на Европейския съюз (ЕС) и да се доставят в индивидуални или неиндивидуални опаковки с ненарушена цялост. Неиндивидуалните опаковки могат да бъдат отваряни, нарязвани или разливани в учебни заведения, които разполагат с помещения за приготвяне или раздаване на храна, регистрирани по реда на чл. 12 от Закона за храните.

Прясното пастьоризирано, както и киселото мляко следва да се доставят единствено в индивидуални опаковки, независимо дали учебните заведения разполагат с помещения, регистрирани по чл.12 от Закона за храните.

Доставяните в учебните заведения млека и млечни продукти трябва да носят идентификационна маркировка и да бъдат придружавани по време на доставката и транспортирането от търговски документ.

Всеки продукт, който не отговаря на посочените по-горе критерии е абсолютно недопустим по европейската програма „Училищно мляко“ и не следва да бъде приеман и раздаван на учениците и децата в учебните заведения. В случай на установени нередности по отношение на качеството на продуктите, нарушителите ще бъдат санкционирани, а одобрението им може да бъде временно спряно или отнето.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0