Защо да инвестираме във Фотоволтаични централи? (Обновена)

Има няколко основни акцента, които оказват сериозно влияние при избора ни да инвестираме във ФОТОВОЛТАИЧНИ ЦЕНТРАЛИ, и смело можем да кажем, че те са повече от благоприятни:

[checklist]

 • Изграждането на Фотоволтаични централи попада в сектор ВЕИ (Възобновяеми енергийни източници), който е един от основните приоритети на ЕС;
 • Сериозното финансиране от програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311/312;
 • Гарантирани преференциални цени за изкупуване на произведената електрическа енергия;
 • Високата изкупна цена спрямо конвенционалната енергия;
 • Гарантирани цени за период от 20 години;
 • Все още незапълнените 16% от ВЕИ, които България трябва да запълни до 2020г.

[/checklist]

Нека да разгледаме защо е толкова добра инвестиция!

Изграждането на Фотоволтаични централи е сериозно финансирано по програма „Развитие на селските райони“, Мярка 311/312, която е основна за финансирането на проекти в сферата на ВЕИ, както и самия сектор е топ приоритет по съответните мерки.

Мерките позволяват финансиране до 1 000 000 евро на проект. Горната граница на безвъзмездната субсидия не може да надвишава 200 000 евро, което означава, че оптимален проект в сферата на ВЕИ е на стойност около 300 000 евро. Вие може да получите до 80% безвъзмездно финансиране за изграждане на Фотоволтачина централа.

[box_dark]Важно: След влизането на новия закон за ВЕИ (Възобновяеми енергийни източници) през 2011 година целият сектор коренно се промени – Какво имам предвид?! Ще се опитам да Ви синтезирам основните акценти на промените.[/box_dark]

Законът дели инсталираните мощности по следния начин:

Централи до 30 кв. , централи над 30 кв. до 200 кв. и централи над 200 кв.

Към момента най-голям интерес представляват централи до 30 кв. следвани от централи до 200 кв., които са най-подходящи за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311/312

[button link=”https://finansirane.eu/?p=3534″ variation=”sky” size=”large”]Вижте най-новите промени в закона за ВЕИ[/button]

Нека разгледаме двата варианта по отделно:

[tabgroup]

[tab title=”Централи до 30 кв.”]

Изискванията на терена за изграждане на този тип централи са:

Да бъдат разположени на терени и/или покриви, които се намират в урбанизирани територии, което оъначава, че най-подходящи са населените места (дворни места към прилежащи къщи и/или техните покриви).

[/tab]

[tab title=”Централи до 200 кв.”]

Изискванията на терена за изграждане на този тип централи са:

Да бъдат разположени на терени и/или постройки, които са в производствени зони, а самите сгради да бъдат „производствени помещения“ и/или „складови помещения“. Имайте предвид, че ЕРП тълкуват закона по следния начин: Освен че вашият имот трябва да бъде ПП (Производствена зона) и всички съседни имоти трябва да бъдат със сходна дейност, в противен случай ще Ви откажат да Ви дадат становище за условията на присъединяване на централата и ще Ви кажат, че НЕ отговаряте на чл. 24 от закона за ВЕИ.

[/tab]

[/tabgroup]

Какво трябва да знаем при подготовката на проектната документация

Целият цикъл при подготовката на един проект за финансиране по Мярка 311/312 може да бъде разделен на три основни етапа:

[checklist]

 • Подготовка на задължително прилежащата проектна документация, както и подготовката на самия бизнес план + финансова обосновка;

[/checklist]

[arrowlist]

 • Това е старта! Основните акценти тук са референтните цени, които има ДФЗ за kWh. на фотоволтаичните панели и разработката на бизнес плана. Работата на консултанта е да знае тези референтни цени, като по този начин той може да заложи горната граница на референтната стойност, която имат в ДФЗ. По този начин е възможно да бъде намален процента съ финансиране на бенифициента и ще да се усвои максимума на допустимата субсидия. Имайте предвид, че ако надвишите тези лимити и се стигне до редуциране на субсидия, проектът Ви може да „падне” на бизнес план, което автоматично води до отхвърлянето му. Друг важен момент е самата финансова обосновка към бизнес плана – Защо? Има тънкости, с които трябва да се съобразите при изчисленията – тук всяка грешка е ФАТАЛНА, допуснете ли я, знайте че проектът Ви бива отхвърлен моментално (Много хора, които са я допускали могат да потвърдят).

[/arrowlist]

[checklist]

 • Десетдневка

[/checklist]

[arrowlist]

 • Ключов момента за достигане до финала! Когато проектът Ви пристигне в ЦУ (Централно управление) и бъде разпределен на конкретен експерт, той започва да го оценява и възникват определени спорни моменти по самия проект, за които той ще иска допълнително разяснение по определени части на бизнес плана, които не разбира, както и подмяна на определени документи и/или корекции по тях. Когато състави списък с разяснителни въпроси той бива изпратен до вас и Вие имате 10 дена да върнете исканата информация и/или документи на съответния експерт. Ако Вие не успеете да се справите в конкретния срок, проектът Ви ще бъде отхвърлен. Както и ако подадете грешна информация, проектът Ви ще бъде отхвърлен. Ако има определени документи, които изискват повече от десет дена срок за набавяне, има начини срокът да бъде удължен при определена процедура!

[/arrowlist]

[checklist]

 • Подписване на договор с ДФЗ (Държавен Фонд Земеделие) и започване на изпълнението на проекта по заложените дейности, както и неговото управление.

[/checklist]

[arrowlist]

 • Разковничето! След като сте подписали договор с ДФЗ започва реалното изпълнение на дейностите заложени по проекта, както и осигуряване на авансово плащане за неговото започване. Акцентът тук е правилното отчитане на проекта, което означава, че си гарантирате безпроблемното финансиране от страна на програмата. Тук пак има роля консултантът, който трябва да следи и да подготвя коректно необходимата документация. – Защо? Всяко своеволие и/или грешно подадена информация води до „отрязване“ на конкретния одобрен разход! И той си остава за ваша сметка. Имайте предвид, че може да подменяте вече одобрени под изпълнители за СМР частта, както и за другите заложени дейности, но за да стане това си има определени правила, с които трябва да се съобразите, и така да бъдат подготвени съответните обосновки, че те да докажат истинността на наложените промени.

[/arrowlist]

[button link=”http://enprom.bg/PV-consult/” variation=”blue” size=”large”]Печели от Слънцето[/button]

[signoff]

192 Comments
 1. “Централи до 30 кв.ч. , централи над 30 кв.ч до 200 кв.ч. и централи над 200 кв.ч.” – не знаех, че мощността на централите се измерва в КИЛОВАТЧАСА. А пак колкото до това, че можело да се получат някакви пари по някакви мерки, вие като консултанти трябва да носите отговорност за това, че заблуждавате кандидатите.

  • Reply
   Тони Борисова 20.03.2021 at 15:34

   Здравейте ,аз съм от село Градина. общ Първомай .Имам дворно място 1.3 декара Може ли да участваме в тази програма за изграждане на фв система с цел продажба на зелена енергия

  • Reply
   Ивайло Янков 30.01.2012 at 11:40

   Здравейте pvspec,

   Програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311/312 позволява финансиране за проекти свързани с ВЕИ в частност (Изграждане на фотоволтачини централи до 1 мегават).

   В самата статия е написано точно за това! Не виждам, което точно е манипулация!

   Не се предоставя финансова помощ за инвестиции в следните сектори, подсектори, раздели, групи или дейности:

   10. производство и продажба на енергия от възобновяеми източници (слънчева, вятърна, водна, геотермална), с капацитет на инсталацията над един мегават;

   Както виждате единственото ограничение е за мощности над 1 мегават !!!

 2. “Централи до 30 кв.ч. , централи над 30 кв.ч до 200 кв.ч. и централи над 200 кв.ч.” – не знаех, че мощността на централите се измерва в КИЛОВАТЧАСА

1 2 3

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0