Защо евтиният проект излиза скъп!

Поредния излъган бенефициент – кому е нужно това:

Срещайки се всеки ден с десетки хора, които по една или друга причина са ползвали „консултанти“, които не са си свършели работата до край, ме накара да напиша този материал. Поредният изоставен бенефициент беше преди няколко дни при мен със следния проблем: Става въпрос за проект одобрен по Мярка 312, който се изпълнява на територията на област Шумен, където местна консултантска фирма е подготвила проекта.

Къде е проблемът?

Приятели, искам да сте наясно с процеса по подготовка и управление на един проект по донорска програма, в конкретния случай става въпрос за програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 312. Първата част е подготовка на цялостната проектна документация, както се казва „до ключ“. Оставям настрана въпроса, че както Ви е подготвен проектът основно финансовата част, такава субсидия ще получите! Идеята тук е да получите максимум субсидия и да се намали максимум вашето самоучастие. Да приемем, че всички задължителни документи са събрани и е подготвен бизнес планът, входирате проекта и той е одобрен за финансиране.

Друг изключително важен момент е какъв договор подписвате с въпросната консултантска фирма! Защо? Някой консултанти залагат в договорите си пълния размер на допустимият процент, който се финансира от съответната програма без да има точка, че в тази сума влиза и управление на проекта до неговия край. Внимавайте за това защото накрая ще се чудите от къде Ви е дошло.

А сега накъде?!

Всички сте наясно, че администрирането на програмите се случва в София. Когато започне същинското изпълнение на проекта имате поне десет разходки до ДФЗ и/или друг управляващ орган на конкретната програма за преанексиране или входиране на някакви документи. И ето го проблема! Така наречените „консултанти“ оставят клиентите си да се оправят сами след като проекта им е одобрен за финансиране и те остават в „необрано лозе“ и започват да се лутат и да се чудят какво следва от тук нататък докато не им писне и се откажат или са допуснали толкова грешки по време на изпълнението на проекта, че се обезсмисля неговото продължаване. Безкрайни разговори с експертите, които им обясняват какво трябва да се направи, за да продължат по изпълнението на проекта.

Приятели, това е работа на консултанта! Той трябва да решава тези проблеми, а не Вие. Цялото управление на проекта е работа на консултанта – за това се плаща в крайна сметка.

Искам да Ви кажа, че нашите клиенти стъпват единствено в управляващия орган, когато се подписва договора за одобрението на проекта, всичко останало е наша работа. Няма как да оставим наш клиент да се оправя сам в джунглата – затова ни се плаща! И накрая, като дръпнем чертата какво излиза, че спестените примерно 2 000 лв. ни излизат през носа няколко пъти по толкова. Ако работиш, ще живееш. Ако инвестираш време и добра работа за клиентите си, градиш бъдещето си – това правим ние и ще се радвам ако това го правят и нашите колеги.

Ще завърша този материал със следната мисъл:

„Трябва да внимаваме да не би нашите настоящи апетити да откраднат възможността да имаме богат обяд в бъдеще“

 

Tags:

7 Comments
 1. Reply
  Цветослав Николов 21.07.2013 at 16:30

  Здравейтеб интересува ме дали мога да кондидатствам по мярка 312, и ако може да ми изпратите оферта за тази услуга на е-mail.
  Ето и имотите които притежавам:
  http://prodavalnik.com/top-imot-partsel-do-more-gr-byala–1000kv-m-gr-byala-i22884927
  И
  http://prodavalnik.com/partsel-do-more-gr-byala–12-d-ka-pred-regulatsiya-i25453131
  С нетърпение ч

 2. Здравейте Ивайло,

  Поздравявам Ви за страхотния интернет сайт и съветите, които давате! Имам регистрирана фирма ЕООД в София от 2 м. близо до Вашия офис. Искам да финансирам по европейски програми засаждане на овошки сини сливи в с. Дебнево, област Ловеч 4 декара площ.

  1. По коя мярка бих получил най-голямо финансиране за изграждане на ограда и малко помещение, подготовка на земята и закупуване на овошни дръвчета?

  2. Какви видове плащания има и на какъв етап се извършват?

  3. Вашата работа като консултант подготовката на документацията до одобрение за финансиране от ДФЗ ли включва?

  Стефан

  • Reply
   Ивайло Янков 03.06.2013 at 14:51

   Здравейте Стефан,
   Така, както сте описали исканата от вас дейност най – подходяща е Мярка 121 от програма „Развитие на селските райони“. Моля заповядайте при нас за повече и по подробна информация, тъй като няма как в един пост да Ви обясня всичко.

 3. Reply
  Павлина 07.04.2013 at 21:15

  Г-н Янков, така наречените „мърлячи“ има във всяка професия, но бенефициентът явно е сключил договор за подготовка на проектното предложение, а не за управление на одобрен проект. Принципно добрият консултант би трябвало да предложи и управление. Друго, което ми направи впечатление в статията – защо смятате, че коректните и добри консултанти са само в столицата?

  • Reply
   Ивайло Янков 08.04.2013 at 9:06

   Здравейте Павлина,

   По отношение на управлението на проекта смятам, че това е задължителна работа на консултанта защото сам бенефициента няма как да се оправи. Вие най – вероятно знаете какво означава да изпълняваш проект финансирана по европейска програма!

   Също тъка смятам, че е несериозно „колега“ да не участва в управлението на проект, който той е разработил и да оставиш собствения си клиент да се чуди какво да прави след одобрение на проекта.

   Коректни консултантски фирми има както в София, така и извън София. Проблема идва от това, че по време на управление на един проект има поне 10 – 12 посещения в конкретния управляващ орган, поради тази причина много от колегите извън София отказват да участват в управлението на проект, което създава много главоболия на бенефициента след одобрение на проекта.

 4. Има истина в тази статия, но имайте предвид, че статията е пристрастна!

  • Reply
   Ивайло Янков 03.04.2013 at 16:15

   Здравейте Румен,

   Уважавам мнението Ви!, но аз мога да говоря за фирмата, която представлявам и за нашето отношение и работа с клиентите ни. Така разбирам аз нещата за коректно отношение. Просто ми писна да идват хора при мен, които са се побъркали от хора с некоректно отношение, тези така наречени „консултанти“ са вредни, като цяло за целия бизнес.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0