За бизнес възможностите, иновациите, предприемачеството и успеха.

За пореден път екипът на „Finansirane.eu” и консултантска компания „ЕНПРОМ” доказа, че може да побеждава дори и сред ожесточена конкуренция. На 8 Ноември 2011 година, проектът SMART HAND (Умна Ръка) спечели първо място в конкурса на фондация Empower за изключителни млади предприемачи. Паричното изражение на наградата е 50 000 лв., но това реално е най-малката част от стойността на това отличие.

Георги ЧиповСъщността на проекта е изкуствен крайник (миоелектрична протеза), който се задвижва от био-сигнали, получаващи се при съкращението на определени мускули. SMART HAND е уникален поради две причини – от гледна точка на функционалност и обратна връзка. Това дава възможност на пациентите да усещат колко силно за захванали даден предмет и какъв натиск упражняват върху него. Но може би най-голямато предимство е цената, която е няколко пъти по-ниска дори от най-простите като функционалност (тип щипка) протези.

Димитър КоневЗа идеите си Георги говори: „Обичам да си измислям разни неща, щуротии. Аз обичам да изобретявам, постоянно наблюдавам света около мен и се опитвам да го подобря.“

Блиц

Кратко представяне:

Георги: Казвам се Георги Чипов на 23 години съм. Имам висше образование в областта на електрониката. В момента работя като програмист и се опитвам да започна собствен бизнес.

Димитър: Казвам се Димитър Конев на 28 години и съм предприемач. Занимавам се с бизнес частта по проекта – разработването на бизнес модела, намирането на средства/финансирането и маркетинга. Завършил съм Портсмунтски университет, специалност „международни финанси и търговия”. В момента съм управител на една от най-бързо развиващите се консултантски компании, две електронни медии и компания за електронна търговия.

Разкажете малко повече за проекта – в коя сфера е, защо именно в нея, с какво ще е полезен за обществото?

Георги: Целта на проекта е да създадем подлакътна миоелектрична протеза, която съчетава в себе си функции, които до момента не са предлагани от нито една компания в света.

Димитър: Наименованието на нашата бизнес идея е SMART HAND. Името олицетворява същността на продукта, който планираме да създадем и дистрибутираме, а именно изкуствена ръка (протеза) която съчетава уникални функции без аналог до момента. В същото време аналозите на SMART HAND, са изключително скъпи и в повечето случаи недостъпни за много голяма част от пациентите. Сферата и конкретният проект не са случайни – подбрахме и сме планирали много внимателно всеки един етап, тъй като освен висока социална стойност, проекта има изключителен потенциал да получи финансиране по европейски донорски схеми до 2 000 000 евро.

Какви са проблемите на българския бизнес?

Димитър: Липсата на капацитет, воля и желание от младите хора. Повечето хора се задоволят и с малкото което са постигнали. Не се борят за мечтите си, не са непримирими. В нашата компания ежедневно постъпват стотици запитвания за това, как хората могат да финансират дадена идея, но това, което не осъзнават е, че финансиране се дава за проект, а не за идея. И в повечето случаи никой не е готов да инвестира ресурс, за да превърне една идея в проект и чак тогава в реален продукт. До момента, в който не се запознахме с Георги, никой не се беше застъпил за него, никой не му беше помогнал.

Ето и някой места, които отразиха новината за проекта “SMART HAND” за сега ;).

 1. Електронното издание на КАПИТАЛ.
 2. БНТ (Новини – Късна Емисия)
 3. Нова Телевизия (Новини –Късна емисия)
 4. Нова Телевизия (Здравей България) – Най-креативните млади хора на бизнеса в България
 5. Градът БГ (ИКОНОМЕДИА)
 6. Дневник БГ
 7. EconomyNews.bg
 8. Dir.bg
 9. Свободно Слово
 10. Vesti.bg
 11. Expert.bg
 12. Econ.bg
 13. Fakti.bg

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0