За всички, които искат субсидии за ВЕИ и Туризъм

Приятели, стартираха дълго очакваните наредби 312 и 311 по програма „Развитие на селските райони“

За какво мога да получа безвъзмездни средства?

 • Изграждане, реконструкция или ремонт на сгради, помещения и друга недвижима собственост. Тук можете да финансирате изграждането на (Фотоволтаична централа, производство на био газ, палети, ВЕЦ – централи, вятърна енергия и всичко що е ВЕИ. Програмата финансира също и изграждане на хотел за селски туризъм до 20 стаи. Вашия проект трябва да се изгради в една от приоритетните общини, които можете да видите на нашия уебсайт.
 • Закупуване на транспортни средства за неземеделски дейности, пряко свързани с дейността. Можете да получите средства за необходимите превозни средства за целите на проекта, тоест ако Ви трябва специално превозно средство да развеждате гостите на вече изградения хотел може да бъде финансиране по програмата;
 • Закупуване на машини, съоръжения и оборудване, включително и компютърен софтуер и специализирана техника на пазарната стойност на активите. Примерен допустим разход е закупуването на хотелски софтуер, който ще Ви е нужен за управлението на вашия хотел. Допустимо по програмата е закупуването на панели и оборудване за построяване на ВЕИ централа, без ограничение на типа суровина, от която ще произвеждате възобновяема енергия;
 • Закупуване на коне за неземеделска дейност;
 • Общи разходи, свързани с консултации, хонорари за правни услуги, архитекти, инженери, разработване на продукти, разработване и въвеждане на системи за управление, разработване и разпространение на рекламни и информационни материали, придобиване на патентни права и лицензи, необходими за изготвяне и изпълнение на дейностите по проекта.

Възстановими разходи по програмата са:

хонорарите на консултанта, който ще изготви проекта за финансиране, соларния одит, който е необходим за изграждане на „Фотоволтаична“ централа, Сертификати като, ISO, GMP и т.н, възстановяване на средствата за инженеринг на вашия проект и пр.

Посочените по горе дейности са основни и ориентировъчни за да придобиете представа за какво точно може да се вземат средства има и много други.

На какви изисквания трябва да отговарям за да мога да получа средства?

 • Микропредприятия по смисъла на Анекс І от Регламент (ЕО) №364/2004 на Комисията от 25 февруари 2004 г., изменящ Регламент (ЕО) № 70/2001 на Комисията от 12 януари 2001 г. относно прилагането на членове 87 и 88 от Договора за създаване на Европейската общност по отношение на държавната помощ за малките и средни предприятия. Казано по друг начин трябва да регистрирате нова фирма с персонал до 10 човека със седалище или клон съответната приоритетна община;
 • Не са регистрирани земеделски производители по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители, в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) или по Закона за тютюна и тютюневите изделия;
 • Нямат изискуеми задължения към Държавен Фонд „Земеделие“;
 • Не са в открито производство по несъстоятелност или не са обявени в несъстоятелност;
 • Не са в производство по ликвидация;
 • Нямат изискуеми публични задължения към държавата;

Колко средства мога да получа по съответната програма?

 • Финансовата помощ е в размер на 70 на сто от одобрените разходи, но не повече от левовата равностойност на 200 000 евро – Това означава, че Вие можете да получите финансиране,

Пример 1: Ако инвестицията Ви е на стойност 100 000 евро., Вие ще получите 70 000 евро. останалите 30 000 евро. ще трябва да осигурите със собствени средства или от друга финансова институция.

Пример 2: Ако проекта Ви е на стойност 1 000 000 евро. Вие ще вземете от програмата 200 000 евро;

 • Участието на кандидата може да бъде само в парична форма – Това означава, че Вие не можете да съфинансирате вашия проект под форма на натура или каквато и да е друга форма освен парична;

Finansirane.eu препоръчва да кандидатствате с проект за около 300 000 EUR. Това е оптималният размер на инвестиционния проект, при който кандидатствате за максималния размер на субсидия и максималното процентно съотношение субсидия – съфинансиране.

409 Comments
 1. Reply
  Ивайло Янков 15.11.2008 at 19:59

  Поради спецификата на въпроса Ви, имате отговор на посочения електронен адрес.

  Иво ЯНКОВ

 2. Reply
  Огнян Симеонов 15.11.2008 at 0:28

  Уважаеми г-н Янков,

  Търся консултант в сферата на селският туризъм
  от регион Варна

 3. Reply
  Ивайло Янков 13.11.2008 at 11:55

  Здравейте Мила,

  Отговорено е на Вашия въпрос на посочения електронен адрес

  Иво ЯНКОВ

 4. Reply
  Milla Razsolkova 13.11.2008 at 11:18

  Уважаеми г-н Янков,

  Търся консултант в сферата на ВЕИ – фотоволтанични централи. Възможно ли да ми посочите такъв и допълнителни източници по този въпрос. Предварително благодаря.

  Поздрави

 5. Reply
  Ивайло Янков 10.11.2008 at 16:06

  Dear mr. Arjan Visser,

  Please check your e-mail. I have sent you a message.

  Kind Regards,
  Mr. YANKOV

 6. spe6no imam nujda da polu4a informaciq za nqkoe turisti4esko predpriqtie, koeto da e finansirano ot strukturnite fondove na Ewropejskiq syuz.Trqbva mi za da si napi6a diplomnata rabota.

 7. Reply
  Ивайло Янков 28.10.2008 at 12:49

  Търсения от вас линк е следния: https://finansirane.eu/?p=310

 8. Кои са приоритетните общини?
  Моля дайте линк към тях.

  • Reply
   Василий Геров 04.04.2020 at 2:05

   Здравейте искам да реализирам проект „къщата за гости“ в с. Ново село, община Самоков. Мога ли да кандидатствам за европейско финансиране? Благодаря предварително.

 9. За съжаление, не ми е известна друга програма, която да финансира проекти в сферата на алтернативния туризъм. Трябва да се съобразим с сегашните програми.

  Иво ЯНКОВ

 10. Reply
  владимир 06.10.2008 at 14:54

  Моля уточнете селата от общ.Смолян по какви програми могат да кандидатства за евросубсидии или са прецакани отвсякаде

1 6 7 8

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0