За всички, които искат субсидии за ВЕИ и Туризъм

Приятели, стартираха дълго очакваните наредби 312 и 311 по програма „Развитие на селските райони“

За какво мога да получа безвъзмездни средства?

 • Изграждане, реконструкция или ремонт на сгради, помещения и друга недвижима собственост. Тук можете да финансирате изграждането на (Фотоволтаична централа, производство на био газ, палети, ВЕЦ – централи, вятърна енергия и всичко що е ВЕИ. Програмата финансира също и изграждане на хотел за селски туризъм до 20 стаи. Вашия проект трябва да се изгради в една от приоритетните общини, които можете да видите на нашия уебсайт.
 • Закупуване на транспортни средства за неземеделски дейности, пряко свързани с дейността. Можете да получите средства за необходимите превозни средства за целите на проекта, тоест ако Ви трябва специално превозно средство да развеждате гостите на вече изградения хотел може да бъде финансиране по програмата;
 • Закупуване на машини, съоръжения и оборудване, включително и компютърен софтуер и специализирана техника на пазарната стойност на активите. Примерен допустим разход е закупуването на хотелски софтуер, който ще Ви е нужен за управлението на вашия хотел. Допустимо по програмата е закупуването на панели и оборудване за построяване на ВЕИ централа, без ограничение на типа суровина, от която ще произвеждате възобновяема енергия;
 • Закупуване на коне за неземеделска дейност;
 • Общи разходи, свързани с консултации, хонорари за правни услуги, архитекти, инженери, разработване на продукти, разработване и въвеждане на системи за управление, разработване и разпространение на рекламни и информационни материали, придобиване на патентни права и лицензи, необходими за изготвяне и изпълнение на дейностите по проекта.

Възстановими разходи по програмата са:

хонорарите на консултанта, който ще изготви проекта за финансиране, соларния одит, който е необходим за изграждане на „Фотоволтаична“ централа, Сертификати като, ISO, GMP и т.н, възстановяване на средствата за инженеринг на вашия проект и пр.

Посочените по горе дейности са основни и ориентировъчни за да придобиете представа за какво точно може да се вземат средства има и много други.

На какви изисквания трябва да отговарям за да мога да получа средства?

 • Микропредприятия по смисъла на Анекс І от Регламент (ЕО) №364/2004 на Комисията от 25 февруари 2004 г., изменящ Регламент (ЕО) № 70/2001 на Комисията от 12 януари 2001 г. относно прилагането на членове 87 и 88 от Договора за създаване на Европейската общност по отношение на държавната помощ за малките и средни предприятия. Казано по друг начин трябва да регистрирате нова фирма с персонал до 10 човека със седалище или клон съответната приоритетна община;
 • Не са регистрирани земеделски производители по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители, в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) или по Закона за тютюна и тютюневите изделия;
 • Нямат изискуеми задължения към Държавен Фонд „Земеделие“;
 • Не са в открито производство по несъстоятелност или не са обявени в несъстоятелност;
 • Не са в производство по ликвидация;
 • Нямат изискуеми публични задължения към държавата;

Колко средства мога да получа по съответната програма?

 • Финансовата помощ е в размер на 70 на сто от одобрените разходи, но не повече от левовата равностойност на 200 000 евро – Това означава, че Вие можете да получите финансиране,

Пример 1: Ако инвестицията Ви е на стойност 100 000 евро., Вие ще получите 70 000 евро. останалите 30 000 евро. ще трябва да осигурите със собствени средства или от друга финансова институция.

Пример 2: Ако проекта Ви е на стойност 1 000 000 евро. Вие ще вземете от програмата 200 000 евро;

 • Участието на кандидата може да бъде само в парична форма – Това означава, че Вие не можете да съфинансирате вашия проект под форма на натура или каквато и да е друга форма освен парична;

Finansirane.eu препоръчва да кандидатствате с проект за около 300 000 EUR. Това е оптималният размер на инвестиционния проект, при който кандидатствате за максималния размер на субсидия и максималното процентно съотношение субсидия – съфинансиране.

409 Comments
 1. Mili hora speshno se nugdaia ot savet na specialist!Imam zemedelska zemia koiato ne mi se 6te da prodavam i za tova sam si napravila edin neprofesionalen plan za sazdavane na ovo6tna gradina no v tezi dekari vlizat i 2 dekara ovo6tna gradina zasadena s kaiisii!Vaprosat mi e mogete li da me orientirate kam niakogo s kogoto da razgovariam na tazi tema za koeto predvaritelno Vi blagodaria.Blagodaria i za tova ,che Vi ima za da orientirate takiva kato men v pravilnata posoka.

 2. Reply
  Ивайло Янков 16.03.2009 at 13:56

  Здравейте,
  Благодарим за проявения интерес към нас. Най-вероятно този търговец разчита на неусведомеността на хората, за развитието на бизнеса си. Реално той не Ви е излъгал. Ветрогенераторите нямат нужда от разрешителни за поставянето им, но това би било допустимо при следните условия: 1. Ако инвестирате 100% собствени средства и 2. Ако използвате произведената енергия изцяло за собсветни нужди. Ако обаче искате да реализирате подобен проект с помоща на финансиране от ЕС и съответно да генерирате финасов приход от тази дейност тогава нещата изглеждат по друг начин. Никое електроразпределително дружество било то ЧЕЗ, ИВН или ЕОН, няма да Ви включат, без да преминете през стотици процедури, узаконявания, разрешителни и пр. Бихме Ви посъветвали да зададете следния въпрос на търговеца, с който мислете да работите: Как стои въпроса, когато искам да продавам произведената ел енергия от ветрогенератора?

 3. Reply
  Исмаилов 15.03.2009 at 17:03

  Зд.
  Можете ли да ми отговорите на вапроса.
  Намерих фирма за продажба на хоризонтални ветрогенератори.
  Според представителя те нямат нужда от специялни разрешителни за поставаня било то в земеделска земя но също така и в градски условия/до 30квт/.По ЗУТ за устройствата доста бюрокрацията отпада.
  Възможно ли е това.Например избираш едно село ,купуваш на края дворно место или къща и при улеснена процедура нещата са по лесни и близо 3пъти по евтина инвестиция от фви.

 4. Reply
  Ивайло Янков 14.03.2009 at 16:38

  Здравейте г-н Алабашев,

  Благодарим за проявения интерес към електронната медия Finansirane.eu. Добрата новина е, че Златоград е една от най-приоритетните общини за развитие на дейността, към която сте се насочили. Това преведено на разбираем език, означава, че можете да кандидатствате с един проект, чиято стойност не надвишава 400 000 евро, като субсидията, която ще получите ще е 70% от крайната стойност на проекта, но не повече от 200 000 Евро. Ако искате да оптимизирате максимално вашата инвестиция Ви препоръчваме да реализирате проект, чиято обща стойност не надвишава 300 000 евро. Ако искате специфична консултация, на която да разберете всички необходими действия и процедури, които трябва да извършите, за да реализирате вашата идея, бихме могли да организираме такава.

 5. Reply
  М. Алабашев 14.03.2009 at 11:37

  Здравейте,
  бих желал да попитам няколко вапросчета.
  Имам дворно място в Златоград и бих искал да постоя семеен хотел.
  Как може да секандидатства по евро програмите!
  Каква част се финансира!
  Общо казано всичко!

 6. Reply
  Ивайло Янков 12.03.2009 at 13:05

  Здравейте Петър,
  Разбира се, че е възможно, дори банките имат така нареченото мостово кредитиране свързано с евро програмите.

 7. Reply
  Петър Георгиев 11.03.2009 at 19:47

  Здравейте,
  имам един въпрос, възможно ли е при кандедатстване по мярка 311 и 312 за ВЕИ, допълнителното финансиране да е от заем, без самоучастие?
  Сърдечно благодаря.

 8. Reply
  Ивайло Янков 11.03.2009 at 11:09

  Здравей Коко,
  Шанс винаги има, но 20 точки са си 20 точки. Ако имате възможност се ориентирайте към община извън агломерационните ареали.

 9. община Севлиево има ли шанс при положение че е извън 20 точки

 10. Във връзка с слуховете относно временното спиране на Мярка 312 от програма „Развитие на селските райони” искаме да внесем пояснение.

  За да има по голяма ефективност при оценяването на проектите внесени по Мярка 312 ще се направи следната промяна:

  Проектите ще се внасят на различни сесии, това означава следното:

  Пример:

  От 10.03.2009г. започва набирането на проектите по Наредба 312 от „ПРС”до 10.04.2009. ;

  Оценка на проектите 11.04.2009г.

  15.05.2009г. започва набирането на следващия етап проектни предложения;

  ВАЖНО: В буферното време ще могат да се подготвят проектите за следващия етап на внасяне (по примерния модел по горе). По този начин преките бенефициенти ще имат нормално време за подготовка на проектните си предложения

  Така,че няма нищо обезпокоително относно спирането на програмата, просто няма такова!!!

 11. Reply
  Dimitar Dimitrov 10.03.2009 at 0:04

  Истина ли е, че мярката ще бъде стопирана. Ако не имам следния въпрос – ако е възможно консултация за най-подходящото месторазположение на фотоволтаична електроцентрала.

  Благодаря предварително

 12. Здравейте,
  Въпроса ми е малко тревожен . Консултантите ми казаха , че най-вероятно мярка 312 ще бъде затворена до 25.03.2009 г. Било временно и еентуално ще се отвори края на 2009 . Имате ли някаква информация свързана с тази поредна простотия / ако е вярно /? Благодаря предварително и късмет на всички .

 13. Reply
  Ивайло Янков 02.03.2009 at 10:19

  Отговорено Ви е посочения електронен адрес

 14. Reply
  Николай Минков 28.02.2009 at 1:16

  Здравейте, г-н Янков,

  Имам 1 проект за малък ВЕЦ. Всички разрешителни + терена са налице, проектът в момента се доизготвя, може би до 2 месеца ще е готов. Доколкото знам, максималният размер субсидия, която мога да получа, е в размер на 70% от стойността на проекта, остатъка си го плащам сам. Искам да Ви помоля, ако е възможно, да ме насочите към някоя утвърдена консултантска фирма, която да изготви необходимата документация. Ако е възможно също, ще Ви помоля да ми отговорите на посочения e-mail адрес, тъй като там ще видя отговора Ви със сигурност, докато тук не съм сигурен дали няма да забравя поради многобройните си ангажименти. Много Ви благодаря предварително, приятен ден и късмет!

 15. Uvagaemi spezialisti
  pritegavam kasta za gosti v s.Mokren obst.Kotelrazpolagasta s 4 stai za gosti.Bih gelala da razshirja kapaziteta na hotelskata 4ast i rekonstruiram pomestenie za profesionalna kuchnja za mehanata . Baprosa mi e moga li da raz4itam na finansirane po tezi programi i kak da se osastestvi tova.

 16. Търся консултант в сферата на ВЕИ – фотоволтанични централи. Възможно ли да ми посочите такъв и допълнителни източници по този въпрос. Предварително благодаря.

 17. Reply
  Ивайло Янков 18.02.2009 at 10:55

  Здравейте г – н Милчев,
  Това ще го разберем съвсем скоро!!! Мисля, че при тези „шамари”, които ни удариха от ЕС в тази посока ще се сепнат малко чиновниците. Също така мисля, че хората започват да си търсят правата по отношение на евро финансирането.

 18. Reply
  Ивайло Янков 18.02.2009 at 10:34

  Здравей Веско,
  По отношение на кредитирането от банка положението е следното:
  Повечето банки имат услуга „мостово кредитиране” това означава, че банката може да Ви финансира дейностите по проекта до 100% на база одобрен проект по донорска програма.

 19. Здравейте,г-н Янков !
  Мислите ли , че ще бъдат спазени сроковете , които са посочили от Министерството за одобряване на проектите ; за изплащане на авансовите вноски ; за изплащане средствата при окончателното завършване на проектите ? Практиката сочи точно обратното .
  Поздрави !

 20. Reply
  Веско Терзиев 17.02.2009 at 11:52

  Здравейте, г-н Янков
  Имам парцел, на който смятам да построя ФВЦ с финансиране по м.312. Но фирмата, с която ще кандидатствам е нова, поради което намирането на кредит е затруднено. Интересува ме дали вие предлагате помощ по набавянето на кредит за изграждане на ФВЦ.

 21. Reply
  Ивайло Янков 17.02.2009 at 11:51

  Здравейте Румен,

  Програмата не отпуска средства за закупуване на земя или постройки ( помещения ). Трябва да е или ваша собственост или да имате договор за минимум 6 години.

 22. Привет! г-н ,Здарвков

  Имам слрдното питане : вьв врьзка с мярка 312 ( относно селския туризьм)…….трябва ли кандидата да има някаква собственост
  нпр. земя или постройка заедно или поотделно или е допустима идеята за закупуване .

  Поздрави

 23. Reply
  Ивайло Янков 16.02.2009 at 17:02

  Здравейте г – н Костов,
  От това което сте описали излиза, че само за строителните работи Вие ще трябва да платите към 180 000 евро. А максимума на безвъзмездната помощ на проект е 200 000 евро. А общата стойност на проекта трябва да бъде до 400 000 евро. Приемаме,че ще кандидатствате за максимума при това положение. От това следва, че съ – финансирането от ваша страна ще бъде 50%/50%, което от една страна придава по голяма стойност на вашия проект пред комисията тъй като показвате, че имате повече от сериозно намерение да се развивате в този сегмент от туризма. Аз лично не знам защо вашите консултанти са Ви казали, че трябва да влезете в 400 евро/м2. При положение,че има ясна обосновка защо най – ниската оферта е на стойност 465 евро/ м2. и може да се види, че спрямо пазарната цена Вие сте избрал най подходящата съпоставима оферта спрямо други такива. Съответно трябва да се обоснове ефективността на проекта Ви, тоест по какъв начин ще развивате бизнеса си. Разбира се има и много други неща но това вече касае консултантски становища.

  Що касае цените за проверка на проекта, аз лично не знам от къде може да видите, но мога да Ви кажа, че има изискване относно офертите, които ще се прилагат. Няма фиксирани разходи за обзавеждане (стига да са в разумни граници)

 24. Reply
  Ивайло Янков 16.02.2009 at 12:07

  Здравейте Петър,

  Да трябва да се спази процедурата по ПМС 55, тоест да се приложат три оферти. Моя съвет е да се ориентирате към изграждане на ФВ – централи от порядъка на 64 кв. Най – подходящи са за съответната програма. Зависи дали ще кандидатствате за едни и същи проекти или за различни дейности. Може да кандидатствате с няколко фирми за няколко проекта.

 25. Reply
  В.Костова 16.02.2009 at 11:53

  Здравейте,
  Въпроса ми е свързан с мярка 312. Подготвила съм всичко за изграждане на Къща за гости с капацитет 10 места . РЗП на сградата е 385 м2. Поради голямата денивелация на парцела , проектантите са задали да се изпълнят нужните подпорни стени , което обаче оскъпява строителството . Най – ниската оферта , която съм избрала е около 465евро за 1м2 / офертата е направена на база подробни количествени сметки и осреднена на квадратурата /. Цената е до акт 16 / без обзавеждането . Консултантите , към които съм се обърнала ми казват , че трябвало да се вместят Изпълнителите до около 400 евро / м2 , което е невъзможно . Изпълнителят , който съм избрала , ми е познат и знам , че цените са много ниски в сръвнение с тези осреднени и публикувани от СЕК.
  Въпроса е : Къде мога да видя какви са цените , по които ще се проверява проекта , за да не се притеснявам , че няма да одобрят проекта . Като обзавеждане на къщата какви разходи са допустими ?
  Всичко нужно за категоризация на обекта ли ?Благодаря предварително !

 26. Reply
  Петър Георгиев 15.02.2009 at 20:42

  Здравейте от Бургас,
  благодаря ви за бързият отговор.
  Ако е възможно да ми отговорите, за нови съоръжения трябва ли да се търсят поне три оферти както е по закона за обществени поръчки.
  Другото за което искам да попитам е за какъв вид ВЕИ е по-добре да се кандидатства за фотоволтаични електроцентрали или за вятърни електроцентрали и може ли да се кандидатства по два проекта от един и същи фонд?
  Благодаря Ви педварително.

  С уважение П.Георгиев

 27. Reply
  Ивайло Янков 13.02.2009 at 10:58

  Отговорено Ви е на посочения електронен адрес,

 28. Reply
  Петър Георгиев 12.02.2009 at 20:54

  Здравейте,
  имам няколко въпроса относно субсидии за ВЕИ:
  1 трябва ли съоръженията да са нови или може и втора употреба
  2 към кого мога да се обърна за изготвяне на проект и консултации
  благодаря предварително.

 29. Reply
  Георги Петров 12.02.2009 at 16:11

  Здравейте,
  Притежавам къща с дворно място в село.
  Какви документи трябва да извадя за да мога да монтирам соларни панели в двора си с мощност около 10-15 kW, за колкото ми стигне мястото и парите и какви други документи в последствие ще трябва да приготвя за кандидатстване за субсидия?

  Благодаря Ви предварително
  Георги Петров
  brera159@abv.bg

 30. Reply
  Ивайло Янков 09.02.2009 at 15:39

  Здравейте Красимир,
  Нашите координати може да видите на сайта ни „КОНТАКТИ”

 31. Reply
  Красимир Иванов 09.02.2009 at 0:12

  Здравейте г-н Янков,
  От няколко дена проучвам възможностите за изграждане на фотоволтаичен парк. Притежавам подходяща земя и мерак 🙂
  Моля да ми изпратите Ваш тел. за да можем да поговорим за цени и всичко.
  Поздрави,

 32. Reply
  Ивайло Янков 05.02.2009 at 11:50

  Има някои неясноти по въпроса Ви.

  • Къщите част от проекта ли са?
  • Кои е собственик на терена?
  • Имахме подобен казус с изграждане на канализация и мисля, че се покриват разходи за строеж на инфраструктура само в рамките на парцела?

  Поздравления с начинанието. Един съвет вместо да строите трафопост за 60 000 лв може да си осигурите достатъчна енергия от Възобновяеми Енергийни източници и да не плащате ток на държавата, а да си произвеждате такъв.

 33. Reply
  Ивайло Янков 04.02.2009 at 22:27

  Здравейте г – н Рашков,
  ДА, признати разходи са по програмата

 34. Reply
  Ивайло Янков 04.02.2009 at 20:27

  Отговорено Ви е на посочения електронен адрес.,

 35. Привет от Варна !
  Имам един въпрос и ще съм благодарна на експертен отговор / в което не се съмнявам /. Подготвям проект за семеен хотел и около него на съседен парцел / пак съм го купила на фирмата / планирам 5-6 къщички . Проблема е ,че имам договор с Еон и ще ми осигурят ток за хотелчето , но не и за къщите . Трябва за собствена сметка да закупя и поставя трафопост , което е разход около 60 хил.лв .Без този разход не мога да проектирам и строя нищо друго освен хотелчето… Въпроса е : ще го сметнат ли към допустимите разходи ? Благодаря за отговора !

 36. Здравейте,
  подготвям проект за цялостно изграждане на Къща за гости в гр. Трявна . Въпроса ми е : разходите за обзавеждането – маси , столове , спални , камина , джакузи и т.н. дали влизат в сумата , която ще бъде призната , като допустим разход ? Предварително благодаря за отговора.

 37. Уважаеми г-н Янков,

  Имам регистрирана фирма(ЕТ)в приоритетна община за финансиране по мярка 312 на ОП Развитие на селските региони.
  Търся консултант в сферата на ВЕИ – ветрогенераторни централи. Възможно ли е да ми посочите такъв и практиките за допълнително финансиране по този въпрос. Предварително благодаря.

  Поздрави

 38. Reply
  Ивайло Янков 27.01.2009 at 18:12

  Здравейте Ангел,
  Първо искам да Ви кажа, че има вариант да кандидатствате по програмата, но тъй като въпросите Ви не са от общ характер и изискват консултация с нашите експерти, както и съгласуване с представители от „Министерство на земеделието и храните” Ви съветвам да се свържете с нас и да насрочим среща на която да дебатираме изложените от вас казуси.

 39. Уважаеми г-н Янков,

  Имам желание да кандидатствам по програмата за развитие на селските райони ПРСР като разполагам с 95 % от имот 4000 кв м. в регулация (вкл. къща 9 стаи и дворно място ) в гр. Плачковци, община Трявна. Въпросите ми са следните:
  1. Възможно ли е да кандидатствам с проект за ремонт и реставрация с цел туризъм, след като 5 % от имота са собственост на мой роднина?
  2. Ако отговора е да, моля препоръчайте ми консултант с добри постижения по тази програма. В какви граници варира сумата по изготвянето на такъв проект?
  3. Мога ли едновременно да кандидатствам и по проект за енергийна ефективност?
  4. Предстои ни да регистрираме фирма в приоритетната обшина Трявна, кой вариант за регистрация следва да предпочетем, за да е успешен проекта ни?
  5. До коя дата се подават документите, изобщо има ли фиксиран краен срок за тази година?
  Благодаря Ви предварително и лека седмица!

  С Уважение : Ангел Колев

 40. Reply
  Анастасия 22.01.2009 at 15:57

  Благодарим за бързия отговор!

 41. Reply
  Ивайло Янков 21.01.2009 at 15:16

  Здравей Анастасия,
  Може да кандидатстваш, но е добре регистрацията да е направена в приоритетна община по програмата, където ще се развиват дейностите по проекта

 42. Reply
  Анастасия 21.01.2009 at 14:54

  Добър ден!

  Обрщаме се към Вас по повод Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и конкретно по мярка 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия“. Въпросът ни е следния:

  Може ли по мярка 312 да кандидатства микропредприятие, което е регистррано през 2009 година?

  Благодаря предварително!

 43. Reply
  Ивайло Янков 20.01.2009 at 14:24

  Георги,
  Това е основната програма в момента, която финансира проекти в сферата на ВЕИ

 44. zdraveite,iskam da znam imali drugi programi osven mqrka312,koito finansirat vei? i kakav e procenta za u4astie 4rez tqx? i kakvi sa srokovete pri tqx? blagodarq:

 45. Reply
  Ивайло Янков 19.01.2009 at 10:20

  Здравей Илия,

  Първо искам да уточня едно важно нещо…( Можете ли да ме насочите към кого да се обърна ,така че да няма риск да загубя тези пари които давам за обработката на документите.) Какво означава според вас да няма риск? Във всяко начинание има риск, въпроса е той да е управляем!!! Ако работите с добри консултанти риска ще е управляем, а в същност Вие искате на вас да Ви се извърши конкретна услуга, за която нищо да не се заплати, а хората, които ще работят над вашия проект според вас не заслужават ли някакво заплащане? Няма как да Ви насоча към консултанти, които ще работя просто така….

  „ Или си зрител отстрани на собствения си живот, или сам си моделираш живота”

  С Уважение
  Иво ЯНКОВ

 46. Здравейте Г-н Янков,и аз имам питане подобни на някои от хората по горе,притежавам нова къща в Карловска община ,и бих желал да я освежа за туристически цели подобно на малко семейно хотелче.Ве4е ходих в една агенция за предварителна обработка на документи но от там ми искат сума пари предварително без да има явен резулта.Можете ли да ме насочите към кого да се обърна ,така че да няма риск да загубя тези пари които давам за обработката на документите. Благодаря за вниманието.

 47. Reply
  Ивайло Янков 15.01.2009 at 16:16

  Отговорено Ви е на посочения електронен адрес..

 48. zdraveite;mojeli dami datete nqkakvi telefoni za vrazka s dobri konsultanti? stava vapros za fotovoltai4en park,blaggodarq;

 49. Reply
  Ивайло Янков 14.01.2009 at 12:23

  На сайта на „ Министерство на земеделието и храните”
  http://www.mzh.government.bg

 50. Reply
  Ивайло Янков 14.01.2009 at 12:17

  Здравейте Стефан,
  Няма никакъв проблем да кандидатствате с ново – регистрирана фирма и то в приоритетна община за програмата дори е задължително.
  Но за да разчитате на средствата от програмата първо трябва да са Ви одобрили проекта за финансиране.
  Това е основната програма, която финансира дейности свързани с ВЕИ.

1 4 5 6 7 8

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0