За 10 г. средният брой на пчелни семейства в стопанство се е увеличил от 21 на 57

От 10 дни е наложена забрана от страна на ЕК за употребата на неоникотиноидите

От 2007 г. до 2017-а средният брой семейства в един пчелин се е увеличил от 21,4 до 57, съобщи по време на днешния парламентарен контрол земеделският министър Румен Порожанов. Той отбеляза, че тенденцията за октупняване е очевидна.

Към 1 октомври 2017 г. пчелните семейства в страната са 765 800, което е с 1,5 на сто повече от предходната година. Произведеният пчелен мед е 11 807 тона, което е с 15,6 на сто повече от 2016 г., допълни министърът.

Румен Порожанов посочи още, че по „de minimis“ през 2017 г. са изплатени 2,4 млн. лева на бранша и над 11 хил. лева за унищожени пчелни семейства и кошери. Чрез държавната помощ за водене на родословна книга и определяне на продуктивността и генетичните качества на пчелите развъдните организации са получили 120 хил. лева през последните две години. Фонд „Земеделие“ пък предоставя кредити за инвестиции на регистрирани пчелари за закупуване на търговски обекти и оборудване.

Секторът се подпомага и по европейските програми чрез Националната програма за пчеларство с бюджет за 2017 г. от 4,8 млн. лева и по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) чрез мерките 4.2, 6.1, 9 и 11, с национално съфинансиране.

„Пчеларството е много чувствителен сектор и той винаги е определян от земеделското министерство като традиционен и много значим“, заяви Румен Порожанов.

„В България няма акредитирана лаборатория, която в случаите на отравяне на пчелите да направи необходимия анализ, който да им позволи компенсиране на загубите, когато то е причинено от неправилно използване на препарати за растителна защита“, репликира депутатът от БСП Светла Бъчварова. Според нея изброените средства не са достатъчни, за да обхванат пълноценно всичките близо 17 хил. земеделски стопани с регистрирани пчелини. Бъчварова попита каква визия има МЗХГ за увеличение на Националната програма за пчеларство с 50 на сто, каквито препоръки има и от страна на ЕС. Различните браншови организации, които са 11 на брой, се оплакват, че се работи само с една от тях, обърна внимание Бъчварова.

„Тази година не сме направили дерогация за използването на неоникотиноидите. От 10 дни вече има забрана от страна на ЕК за тяхното използване, въпреки това ние не дадохме подобно разрешение“, коментира темата министър Порожанов. „При нашите пчелари обаче има и други проблеми и те са свързани с неправилната грижа за пчелите, сред които и хигиената“, добави той. „Що се отнася до увеличението на програмата с 50 на сто на този етап не мога да отговоря“, посочи земеделският министър.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0