Земеделието ни е загубило към 300 млн. лв. заради руското ембарго

череши заглавна страницаКосвените загуби на българското земеделие от наложеното през август 2014 г. руско ембарго се оценяват на 274 милиона. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева по време на парламентарния контрол днес. Преките загуби се равняват едва на 20 млн. лв., като разчетите са до декември 2015 г.

Косвените загуби са в резултат на „притиснатите надолу цени на продукцията“, които са следствие от излишъците, предизвикани от затварянето на руския пазар, посочи Танева, цитирана от Инвестор.БГ. Тя бе категорична, че ЕС трябва да работи за отпадане на ограниченията, наложени от Русия.

Десислава ТаневаТака Десислава Танева коментира информация на независимия депутат Велизар Енчев, който заяви, че редица държави, сред които Германия, Гърция, Кипър и Унгария, са направили постъпки пред Русия за извършване на проверки в предприятия, които имат интерес за износ към руския пазар, с цел подновяване на санитарните разрешителни. Енчев препоръча страната ни да се присъедини към тази група и да бъде една от първите, които ще могат да възстановят износа след падането на продуктовото ембарго, което се очаква да стане в следващите 3-4 месеца.

Според земеделския министър обаче, посочените от депутата държави не са подавали заявление за извършване на инспекции от страна на руските ветеринарни власти. Танева поясни, че се позовава на техни отговори в резултат на запитване, направено от земеделското министерство.

Съвместна работна българо-руска група група ще работи за подобряване на сътрудничеството. Решение за нейното създаване е било взето по време на заседанието на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо сътрудничество, провело се в София в края на януари.

Сред темите, които ще разисква работната група, са ветеринарният и фитосанитарният контрол на Русия, възможности за сътрудничество във винарския сектор и за производството на житни култури, плодове и зеленчуци.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0