Земеделската комисия ще приеме на второ четене промени в ЗСПЗЗ

пасищеНа второ четене в аграрната комисия към парламента днес ще се гласуват промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), които касаят сключване на споразумения за ползване на пасища, ливади и трайни насаждения. Гласуването в пленарна зала обаче не е включено в програмата на парламента в оставащите няколко дни преди разпускането му.

Зам.-председателят на комисията проф. Светла Бъчварова коментира, че все пак има шанс този закон да бъде одобрен в пленарна зала. „Имаме право да го внесем 24 часа след приемането му в комисията“, каза тя. Депутатът смята, че промените в ЗСПЗЗ могат да бъдат вкарани в програмата и процедурата да бъде довършена от това Народно събрание.

ЗСПЗЗ бе набързо променен през лятото на 2016 г. Поправките отнеха на животновъди и земеделци възможността да сключват споразумения за ползването на пасища и трайни насаждения, които са „бели петна“. Впоследствие стана ясно, че промените са грешка. През декември 2016 г. земеделското министерство внесе проект на изменение и допълнение на закона, с който се възстановяваха възможностите на животновъдите да ползват пасища и ливади. Председателят на Българска асоциация Биопродукти Албена Симеоново отправи писмено предложение да се възстановят правата и за сключване на споразумения за трайни насаждения. Комисията по земеделие и храни в Народното събрание одобри предложението на био асоциацията на първо четене.

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0