Изграждане на птицеферма за „щастливи кокошки“

5/5

Животновъдството е един от основните източници за изхранване на човечеството. Птицевъдството е отрасъл на животновъдството,  задоволяващо нуждите на населението за месо и яйца. Изискванията на потребителите към качеството на храните нарастват непрекъснато и все по-често търсят гаранции за произхода на продукта – от здрави, а вече и от „щастливи животни“.

В производството има два вида птицеферми:

 • за производство на кокоши яйца за консумация;
 • птици от комбинирано направление за яйца и месо;

Началото при създаване на птицеферма се поставя с избора на подходящ имот, където да бъде изграден животновъдния обект.Местоположението му трябва да бъде съобразено с типа и влажността на почвата,  да бъде обезопасен и с осигурено електричество и вода.

Тревната площ, ограждаща помещенията трябва да бъде съобразена с отглежданият брой кокошки. Използването на късо стеблени жилави тревни видове и детелина се разглежда като най-подходяща растителност за свободно отглеждани кокошки. За студеното  време, може да бъде изградена т.нар. „зимна градина“.

Животновъдният обект  първоначално се проектира от правоспособни проектанти и се описва в технически проект.  Видът на сградата се определя от системата, по която ще бъдат отглеждани  птиците.  

Техническия проект е набор от документи и проектно-сметна документация касаеща  физическото изграждане на даден обект или казано с други думи “Строителната документация”.  Преди стартирането на дейностите по изграждането на обекта, трябва инвестиционното намерение да бъде съгласувано и одобрение от Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Техническия проект се одобрява от общината, в която ще се реализира инвестицията, за да се получи разрешение за строеж. Разрешителното за строеж  губи правно действие ако не бъде започнат строеж до 3г. и ако в продължение на 5г. не е завършен грубият строежа.

Свободното отглеждане на кокошките в по-едри стокови ферми които произвеждат продукция за пазара, комбинират методите на подово отглеждане с използването на дворни площи.

Системите за отглеждане на кокошки са: алтернативни, за отглеждане в неуголемени клетки и за отглеждане в уголемени клетки.

Алтернативни системи са системи свързани със свободното отглеждане на кокошки , като трябва да бъдат спазени определени условия.

Изисквания относно животновъдния обект предназначени за кокошки носачки са регламентирани с Наредба № 25 от 2005 г. за Минималните изисквания за хуманно отношение при отглеждане на кокошки носачки, а за изискванията относно отглеждането на бройлери се спазват изискванията на  Наредба 26 от 5 август 2008 г. за определяне на минималните изисквания за хуманно отношение и защита при отглеждане на бройлери.

Животните от животновъдните обекти подлежат на официална идентификация, а животновъдните обекти – на регистрация по реда на чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинските дейности в БАБХ.

През 2020г. се откриват възможности за финансово подпомагане за животновъдите, чрез получаване на финансиране от Програмата за развитие на селските райони.

Желаещите да се занимават с птицевъдство и да изградят своя птицеферма, както и вече занимаващите се, които желаят да обновят своите обекти или да  закупят ново оборудване  могат да се възползват от финансиране чрез следните подмярки:

 1. Подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.
 2. Подмярка 4.1.2. „Инвестиции в земеделски стопанства по Тематична подпрограма за развитие на малки стопанства“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ от ПРСР 2014-2020
 3. Подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 

ПОЛУЧИ БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ

Консултантите от консултантска фирма novek могат да Ви съдействат за осъществяване на Вашите идеи, като Ви помогнат с изготвянето и управлението на проекта. На посочените контакти може да си уговорите среща за безплатна консултация, на която да обсъдите възможностите пред Вас.

5 коментара
 1. Reply
  Ангелова 16.04.2020 at 7:06

  Здравейте,
  Имам регистриран животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки до 300 бр. и бройлери до 500 бр., който се намира в района на София, общ. Столична и според прочетеното не попада в списъка в селски райони.
  Има ли някаква възможност за кандидатстване по европейска програма за модернизиране и разширяване на стопанството.Стопанството разполага и с 5 декара земя, включително и с насадени 70 плодни дръвчета.

 2. Reply
  Николина Цветкова 20.02.2020 at 11:19

  На 64 години съм- пенсионер. Съпругът ми има фирма- магазин в селото.Все още имам сили да работя. Обичам селската работа.Желанието ми е да имам ферма и да отглеждам кокошки носачки и пилета.Селото ни е на 940 м надморска височина и има много възможности да се отглеждат животни. Има и безработни , които биха се устроили по този начин – като работят във фермата. Проблема е в това , че нямам средства за да започна този бизнес. Аз съм счетоводител по професия и до 2011 год.живях в София. Бих искала да ми дадете съвет как бих могла да развия тази си мечта. Селото ни се казва Дружево, община Своге.
  С поздрав.Николина Цветкова , тел.0898445025

  • Здравейте,

   Идеята Ви има възможност да бъде финансирана. За да обсъдите по-подробно възможностите, които има пред Вас и как може да ги осъществите, може да се свържете с някои от офисите на консултантска компания novek. Колегите ще отговорят на всичките Ви въпроси.
   За София – Тел: 02 489 69 59
   За Пловдив – Тел. 0879 373 335
   За Варна – Тел: 0888 580 069

   • Reply
    Димитрина Ризакова 02.06.2020 at 13:19

    Здравейте искам да ви попитам за изграждане на птицеферма за щастливи кокошки ….какво трябва за да се стартира..изобщо всичко свързано със програмата. И дали има възможност за финансиране при старта . Благодаря ви много

 3. […] Птицеферма за "щастливи кокошки" […]

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Compare items
 • Total (0)
Compare
0