Износът на вино, реколта 2015 г., ще нарасне до 50 млн. литра

Десислава Танева в Беса ВалейПроизводственият капацитет на всичките 262-ма оператори у нас, заети професионално с винопроизводство, е за 200 млн. литра вино годишно. Над 50 милиона литра ще достигне износът ни на вино от реколта 2015 г. при производство от 130 милиона литра. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева при ритуалното зарязване на лозовите масиви на винарна изба „Беса Валей” в село Огняново, Пазарджишко, вчера.

Министър Танева и подчерта, че страната ни бележи рекорден ръст на износа към страни като Китай, Великобритания и Германия. „Това са страни, чиито потребители имат високи изисквания и фактът, че изнасяме с успех на такива пазари говори, че България произвежда изключително качествени вина и потвърждава професионализма на всички, които работят в сферата на лозарството и винарството”, заяви тя.

„Лозаро-винарският сектор категорично е един от секторите, които са конкурентноспособни, високотехнологични, експортно ориентирани и познат на външните пазари и има перспективата да се развива още по-силно в тази посока“, каза още Десислава Танева.

Като значима тенденция тя отбеляза и че множество изби се ориентират към производство и износ на вина от най-висок клас.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0