Изявление на БАБЕП до всички кандидати по ПРСР

Уважаеми кандидати,
Свидетели сме на безпрецедентни нарушения на „ДЪРЖАВЕН ФОНД ЗЕМЕДЕЛИЕ“, които достигнаха своят пик. След повече от година забавяне по разглеждането на инвестиционни проекти по частните мерки (311, 312, 121) от Фонда са допуснати редица нарушения в процеса на разглеждане и оценка на проектните предложения. В БАБЕП и към днешна дата 01.07.2014 продължават да постъпват сигнали за направени откази на проекти, които не почиват на правно регламентирани и обосновани факти, а на изводи на един или друг експерт.
Част от нарушенията включват и неоснователно намаляване на разходите по част от планираните инвестиции по усмотрение на експерти и главни експерти. По този начин се допуска компрометиране във финансово приходната част на подадените бизнес планове, с което се аргументират и отказите на проектите.“ДЪРЖАВЕН ФОНД ЗЕМЕДЕЛИЕ“ отказва да се съобрази със становища и инструкции на Европейската комисия и управляващият орган в лицето на „МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ“ във връзка с финансирането на проекти за директно закупуване на моторни превозни средства.

В БАБЕП са подадени сигнали и от експерти, работещи в ДФЗ и МЗХ, които твърдят, че има тенденциозно гледане/ранкиране на проекти. От БАБЕП сме предприели необходимите действия, като сме подали сигнал директно към Европейската Комисия и очакваме реакцията и съвсем скоро.
Междувременно искаме да се обърнем към всички кандидати, които се чувстват ощетени по някакъв начин с призив да подкрепят Българската Асоциация на Бенефициентите по Европейски Програми. За целта е нужно максимално повече бенефициенти да алармираме за допуснатите нарушения на ниво Европейска Комисия. Вярваме, че на този етап само по този начин можем да наложим граждански контрол върху усвояването и разпределението на Европейски средства.
Във връзка с получените откази, възможността на кандидат бенефициентите е да обжалват въпросните откази пред „МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ“ и административен съд. Юристите на БАБЕП съвместно с експерти по мерки 311 и 312 имат възможност да направят анализ на всеки един отказ и да мотивират жалба, с която да върнат проекта за разглеждане и последващо финансиране от Държавния бюджет. Тъй като сроковете за това са кратки – 14 дена, всички, които възнамеряват да потърсят правата си, могат да се свържат с БАБЕП максимално бързо.
Смятаме за засегнати не само тези, които са получили отказ за отхвърляне на проектното им предложение, но също така и тези с одобрени проекти. Причината се касае в сроковете за изпълнение и отчитане на одобрените инвестиционни проекти, които поради забавянето от страна на ДФЗ ще бъде 1 година. Това на практика прави реализирането на 70%-80% от проектите невъзможно.
Можете да се свържете с нас на посочените имейл адреси и телефони в сайта на БАБЕП или по-долу:
email: info@babep.org
тел: 02/421 91 50

Надяваме се, че ще ни подкрепите, защото подкрепяйки БАБЕП, подкрепяте самите Вас!

Tags:

1 Comment
  1. А за тези проекти, по които е имало някакво движение, поискани са декларации и свидетелства за съдимост, и след това не е имало никакво движение, как да разберем дали изобщо са били включвани за одобрение или не ?!?

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0