Инвестиция в анасон за добро здраве и успешен бизнес

Анасонът (Pimpinella anisum) представлява тревисто едногодишно растение с цилиндрично, слабо набраздено към върха разклонено стъбло. Билката е от семейството на кимиона и копъра. Цветовете му са бели, стъблото е високо от 30 до 60 см. Сиво-зелените му плодове – дълги, яйцевидни или продълговати, достигат до 5 мм дължина; имат характерна миризма и сладникав вкус и са особено богати на етерични масла и мазнини. Периодът на цъфтеж е през юни и юли, а плодовете му се събират през ранната есен, в началото на тяхното узряване, след което се изсушават.

От Античността до днес

Анасонът по своята природа е едно от най-старите познати етерично-маслени растения с лечебни свойства. Той е известен още в древен Рим и Гърция. За него се споменава в съчиненията на Хипократ и Авицена. Смята се, че култивирането на това растение за първи път започва в източната част на Средиземноморските страни. Според други източници – родината на „опитомения“ анасон е древен Египет.

Римляните първи използват анасоновите семена за „развлекателни“ цели и за храна. През първи век в Рим се приготвял известния пикантен сладкиш „mustaceus„. В него имало анасон и се пекъл обвит в дафинови листа. Древните римляни го консумирали, за да подобрят храносмилането си след пировете. Плиний пише, че „анасонът освежава дъха и подмладява организма“. Освен това вярвали, че ако използват венци от анасон, които да слагат на главите си, под или на възглавниците си, ще държат на разстояние кошмарите и лошите сънища.

Отглеждане на анасон

Illustration_Pimpinella_anisum0Размножаването на анасона става, чрез семена. Подходящи терени за отглеждане са тези, които са защитени от силни въздушни течения, обилно натоварени и варовити почви. Той е топлолюбиво растение; предпочита огрявани от слънцето места, затова е добре да се избягват усойни места или такива около реки, язовири и пр., тъй като твърде голямата влага не се отразява добре на развитието му и добивите са ниски.

Подготовката на терена включва дълбоко риголване и торене през есента, а през пролетта – плитко обработване и брануване. Семената се сеят на пролет, в редове през 10-15 см. Сеитбата трябва да се прави при затоплена почва, когато опасността от замръзване е отминала. След поникване на растенията, се прави първо окопаване, като се осигурява равномерно разстояние между редовете – около 15 см.
Този начин за сеене, създава предпоставка за оптимално развитие и гарантира най-високия добив от декар.

Анасонът се бере през август. Показател за точният момент е, началото на жълтеенето на стъблата и сивия цвят на плодчетата. От голяма важност е да се ожъне реколтата навреме, преди да е настъпило пълното узряване, което ще намали загубите от оронване на част от готовата продукция. За запазване на високо качество е препоръчително да се жъне рано сутрин, при сухо време.

Приложение на анасона

 • Кулинария

Още в миналото, в готварските книги, анасонът се препоръчва за овкусяване на ядки, конфитюр, мед и стафиди. Комбинира се добре с дафинов лист и канела, а поръсените с него месо, студени ястия, особено сосове и дип, получават очарователен леко сладникав и пикантен вкус. Макар и отглеждан на юг, анасонът е типична северна подправка, както и присъща на руските народи. В южните страни се използва в питиета и сладка, докато в северните с анасон с овкусяват меса, риби, студени и топли ястия, туршии.

 • Медицина

Основната употреба на анасона е именно в медицината. Плодовете на анасона (под формpimpinella_anisum_3ата на чай или в комбинация на билката с мляко) се използват най-често като средство за лекуване на кашлица от различен произход. Те спомагат за отделянето на бронхиалните секрети и отпушват носа. Прилагат се успешно като помощно средство в терапията на лечение на ангина, ларингит, фарингит, хроничен бронхит, бронхиална астма.

Народната медицина препоръчва ароматната билка за лечение на различни заболявания на стомашно-чревния тракт – гастрит, ентероколит с болезнени колики, при метеоризъм и др. Анасонът значително подобрява апетита и храносмилането. Заради дезинфекциращото си и антибиотично действие, той ефективно предпазва организма от инфекциозни болести, атакуващи храносмилателната система. Нерядко се прилага и при заболявания на отделителната система – възпалителни заболявания на пикочните пътища, камъни в бъбреците и др.

Богатото съдържание на етерично масло прави билката изключително добро потогонно и температуропонижаващо средство. Редица билкари дори смятат, че анасонът е подходящо помощно средство за лечение на подагра, главоболие, циреи и отоци.

Тази билка има още две много характерни свойства: ароматизиращо и успокояващо. Лекият аромат и сладникаво-пикантният му вкус го правят особено подходяща билка за борба с лошия дъх. Днес различни фармацевтични компании използват извлек от анасон за производство на паста за зъби и вода за уста. От друга страна, чаят от анасон успокоява нервите и се препоръчва на хора, страдащи от безсъние. Същият ефект има и етеричното масло от анасон, поставено в ароматизираща лампа.

Качествата на анасона го правят подходяща съставка за различни парфюми, както и за подобряване на вкуса и мириса на някои медикаменти.

Пазар и цени

AniseEssOilЗа България, добивите на анасон не задоволяват нуждите на българската фармацевтична промишленост.

От 1 декар излизат между 70- 100 кг. семена. На българския пазар, цените за килограм анасонови семена варират, като 30 гр. семена струват от 2 лева  и нагоре, а 1 кг може да достигне 50- 60 лева. На европейския пазар цените са по- високи, като в сайт на един от европейските производители 4 lb= 1.81 кг. струва $40, а 25 lb= 9.33 кг. струват $106.25 .

Пазарът не е пренаситен, а употребата на анасона обхваща няколко сектора, водещ от които е медицинският. Ако това лечебно растение е приковало вниманието ви и искате да инвестирате в своето здраве и бизнес, Програма за развитие на селските райони предоставя възможност за развитието на Вашата идея. Тъй като растението бива едногодишно и не попада в категорията „трайни насаждения“ – няма да получи финансиране за неговото създаване. Тези от Вас обаче, които разполагат с анасонови насаждения, могат да се възползват от условията на мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ и да инвестират в подобряването на своето стопанство, чрез:

 • Строителство или обновяване на сгради и/или друга недвижима собственост – използвана за земеделско производство;
 • Закупуване и/или инсталиране на нови машини, съоръжения и оборудване – необходими за подобряване на земеделския производствен процес, като капкова система за напояване, изграждане на сондаж; закупуването на специализирана земеделска техника
 • Закупуване на специализирани земеделски транспортни средства, като камиони, превозни средства за транспортиране на продукцията и др.

За да научите всички възможности и да превърнете Вашите планове в реален бизнес, може да се свържете с нас.

1 Comment
 1. Reply
  Елена Кукучева 02.12.2016 at 16:41

  Здравейте , каква е минималната площ която мога да засея и каква е помощта която се отпуща . По принцип се интересувам от всичко подходящо .Разполагам малка площ собствена земя – 14 дк. На:ират се в с. Оризаре , общ. Несебър . Благодаря Ви !

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0