Инвестиция в здравето или Годжи бери

Рекламирани като супер-храна, плодовете на Годжи бери (Lycium barbarum) са познати още под името мерджан, лициум или вълче грозде.
Какво представлява Lycium barbarum и за какво се използва?

Ярко оранжево- червени, елипсовидни плодчета с размер между 1-2 см, от семейството на картофите. Среща се под формата на храст, дърво или на лента. Независимо, че родината им е Азия, растението се е приспособило изключително добре в Югоизточна Европа, а според малкото сертифицирани биопроизводLycium Chinenseители дава забележителни показатели в България.

През последните години самият плод, сок и множеството му производни са на почит сред търсачите на полезна и лековита храна. Доказано е, че беритата съдържат много полезни хранителни съставки, сред които витамини, минерали, аминокиселини, полизахариди и др.
Традиционно се смята, че плодовете имат големи ползи като адаптоген и спомагат за удължаване на живота, засилване на имунитета и силата на организма, наблюдава се и полезно действие по отношение на сексуалната потентност.

Струва ли си инвестицията в Годжи бери?

Екзотичното азиатско растение намира своите привърженици в България, при това не само в биомагазините, но и в градините на немалък брой хора, включително и земеделци, занимаващи се с биопроизводство. В страната ни се срещат едва няколко сертифицирани производители на годжи бери, които разкриват, че интересът към растението е наистина впечатляващ и само за няколко месеца вече имат огромни поръчки занапред.

Откроява се като един от най- лесно отглежданите видове растения, отличаващ се с висока студоустойчивост ( до – 25 C), непретенциозност към климатичните условия, с възможност за развитие върху всякакъв почвен тип и дори висока надморска височина достигаща до 1400 м. За разлика от други растителни видове, при които са нужни години до достигане на пълно плододаване, при Годжи бери този процес започва след втората година,а по- обилно след третата.

Инвестицията е успешна, от гледна точка на възвращаемост. Само в България, цените достигат до 50 лв/кг, а на световния пазар се движат от 20 евро във възходящ ред. Търсенето на този продукт се е засилило в последните няколко години,а предлагането е малко, което гарантира успеваемост на инвестицията в Годжи бери.

Един от приоритетите на Програма за развитие на селските райони за периода 2014- 2020 е биологичното земеделие. Съответно мерките по които може да се кандидатства са:
мярка 4.1 “ Инвестиции в земеделски стопанства“  и мярка 6.1 “ Стартова помощ за млади земеделски производители“

 

8 Comments
 1. Reply
  Иван Стоянов 12.04.2018 at 9:36

  Очаквам предложение за износ на годжи бери(свежо или сушено)количества и цени.-

 2. Reply
  константин костадинов 13.05.2015 at 15:02

  здравеите искам да попитам земята с която кандидатствам по някоя от програмите на едно място ли трябва да е .. имам предвид 8 декара на 1 място нива или на 2-3 парчета. мога ли да кандидатствам по някоя програма и годжи берито към коя група се отнася за да мога да сметна СПО благодаря

  • Reply
   Ивайло Янков 18.05.2015 at 9:07

   Здравейте Константин,

   Годжи бери може да сметнете в СПО – калкулатора, като „други ягодоплодни“ мисля, че е в тази група!

 3. Reply
  Ивайло Янков 14.04.2015 at 13:09

  Здравейте Георги,

  СПО-то се определя спрямо вида култура! Тук https://finansirane.eu/?page_id=6185 може да сметнете колко декара или животни ще са Ви необходими за достигане на 8 000 евро СПО

  • Reply
   Ивайло Янков 14.04.2015 at 13:46

   Здравейте Мариела,

   Зависи от мащаба на инвестицията, която искате се определя и размера на стопанството, което искате да създадете. Тук https://finansirane.eu/?page_id=6185 може да сметните колко СПО трябва да имате:

 4. Reply
  Георги Георгиев 09.04.2015 at 8:33

  Здравейте,
  Колко декара са необходими за покриването на изискването за 8000 евро СПО ?

  • Reply
   Мариела 13.04.2015 at 15:52

   Здравейте,с каква площ трябва да започна засаждане на годжи бери, като започване на стартово биологично земеделие с цел по-нататъшно развитие, но с известна стартова помощ, като осигурпване на пазар за изкупуване на получената продукция и суровина за засаждане?

 5. zdraveite,iskam da popitam s kolko zemq,kolko dekara sa mi nujni da zapochna po tazi programa.
  Odglejdam godjiberi za lichna konsumaciq,no bih rashiril nasajdeniqtq.
  blagodarq predvaritelno..

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0