Инвестиция в мандра – предизвикателство за напреднали – част II

Здравейте, приятели!

Преди да продължа, може би с най-интересната част от публикацията, ще направя кратък разбор по част I „Инвестиция в мандра – предизвикателство за напреднали“.

Акцентът разбира се, пада върху мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ и конкретните възможности за млекопроизводителите и преработвателите. Тези от Вас, които попадат директно на част II, ще могат да видят в част I:

  • Към кого е насочен материалът?
  • Как се развива пазарът на мляко и млечни продукти.
  • Основни проблеми пред млекопроизводителите и преработвателите.
  • Програма за развитие на селски райони и възможностите, които предлага.
  • Възможно решение на проблема на млекопроизводителите и преработвателите.

Както обещах, във втората част на разработката, ще предоставя списък с приблизителните цени на основното технологично оборудване, подготвен с любезното съдействие на колегите от „Стабилинженеринг – Алфа“ ООД,  които проектират, изработват, монтират машини и съоръжения, отделни технологични линии в хранително – вкусовата и биотехнологичната промишленост. Все пак имайте предвид, че цените, които ще видите са за единична бройка, следователно при закупуване на по-голям брой, крайната стойност ще бъде различна.

Оборудването е с изключително високо качество на изработка и монтаж, а производителите дават дългогодишна гаранция за неговата ефективна и ефикасна експлоатация.

В следния файл => Оборудване за мандра_приблизителни стойности, ще намерите основното оборудване за мандра, с приблизителната стойност на всеки един апарат. Имайте предвид, че цените са в български лева – без ДДС.

Нека направим кратък разбор:

Мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“  ще стартира през месец септември 2017 г. и приемът ще продължи до края на месец октомври 2017 г.. Критериите за допустимост може да прегледате отново е част I на публикацията. Важно е да запомним, че финансовата помощ по тази мярка е в размер на 50% – за микро, малки и средни предприятия и 40% за големи предприятия, а разликата между пълния размер на допустимите за подпомагане разходи и размера на финансовата помощ се осигурява от кандидата, като участието може да бъде само в парична форма.

Максималният размер на общите допустими разходи е 2 000 000 евро. Какво можем да включим в проекта?

Както може да видите във файла с цените на основната апаратура, тя възлиза на 153 020.00 лева – без ДДС, като крайната стойност е за единична бройка от всеки артикул. От капацитета на Вашата мандра зависи колко бройки от всеки артикул ще са Ви необходими, за да функционира тя изправно. В повече случаи, от „сиренарска вана“ се закупуват поне 3 бройки, което ще оскъпи крайната стойност с 6 700 лева, което прави общо 159 720 лева. С оборудването ще спра до тук, тъй като капацитетът на всяка мандра е различен и изискуемите бройки оборудване са различни.

Разходи за изграждане, придобиване и модернизиране на сгради, свързани с производството или маркетинга също биват допустими. В тази връзка, наше проучване показва, че цените за строителни услуги се движат в доста голям диапазон. Най-ниската цена за строителство (с вкл. консумативи) е 400 евро на квадрат, като тук е доста вероятно да не останете удовлетворени от качеството и използваните материали. За качествена услуга и съответно качествен резултат ще е необходимо да отделите между 1000 – 1200 евро на квадратен метър. Така може да бъдете по-сигурни, че строителят използва качествени материали и строителството ще бъде на ниво. Разбира се, данните са приблизителни и са конкретно за ново строителство. Да допуснем, че вече има съществуваща сграда, която ще бъде реконструирана – там цената ще скочи със средно 150 евро на квадратен метър, тъй като вероятно ще бъдат извършени дейности по чистене, укрепване, обследване и пр..

Закупуването на специализирани транспортни средства, вкл. хладилни такива – за превоз на суровините или готовата продукция (използвани и произвеждани от предприятието) – също бива допустимо. Това означава, че разходите за хладилен камион и/или цистерна за превоз на сурово мляко също биват допустими. Цените при хладилните камиони се движат от 22 000 лева до към 60 000 лева, като цената зависи от марката, модела, мощността, годината на производство и капацитета на камиона. При цистерната, разходите варират от 38 000 лева до към 90 000 лева, като тук цената отново зависи от същите фактори.

Невъзможно е за Вас да подготвите проектното си предложение сами? Кой може да ни помогне?

Това, което мога да дам като съвет е, желаещите да се възползват от безвъзмездно финансиране по мярка 4.2, да се обърнат към екип от специалисти, които са наясно с всички процеси и етапи, през които се преминава, за да бъде постигната крайната цел, а именно одобрението на проекта; доброто му управление и изплащане на субсидията в пълен размер – в рамките на заложените срокове. Важно е да се подходи отговорно и информирано при избора на консултант за реализиране на Вашата идея. Реализацията на проекти, финансирани с европейски средства е дългосрочен процес, при който е добре да се избере доверен партньор за постигане на желаните цели. Такъв партньор може да намерите в лицето на консултантска компания NOVEK, чиито екип има над 10 годишен опит в подготовката и управлението на проекти, като обединява голяма мрежа от специалисти (архитекти, проектанти, технолози, доставчици и строители). По този начин, компанията ще Ви предложи цялостно решение от А до Я при подготовката и управлението на даден проект.

Инвестиция в мандра – предизвикателство за напреднали – част I => ТУК

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0