Кабинетът одобри решението на Брюксел за разпределяне на 350 млн. € към млечния сектор

Десислава Танева в БрюкселПравителството одобри резултатите от заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство. В срещата, проведена на 18 юли в Брюксел, участва министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

На заседанието Европейската комисия представи трети пакет от мерки за подпомагане на стойност 500 милиона евро, насочени най-вече към сектор „Мляко и млечни продукти“. Целта на тези мерки е преодоляване на кризата чрез стабилизиране на производството и индиректно – на цените, и осигуряване на ликвидност на земеделските производители.

150 милиона евро ще бъдат разпределени посредством мерки на ниво ЕС, насочени към тези земеделски производители, които доброволно решат да редуцират доставките си на мляко, като по този начин допринесат за възстановяването на пазарния баланс между търсенето и предлагането.

350 милиона евро ще бъдат разпределени чрез национални финансови проекти за подпомагане на производителите, които са изправени пред проблемите с паричните потоци и чрез финансиране на национални мерки. Държавите-членки ще имат възможност за проява на максимална гъвкавост при използването на тези средства за подпомагане на уязвимите подсектори в областта на животновъдството, а също така биха могли да предоставят и национални доплащания в размер на 100%.

Други елементи, включени в пакета от мерки са: преглед на правилата за доброволно, обвързано с производителите, подпомагане в млечния сектор, удължаване на периода за публични инвестиции и частно складиране на обезмаслено мляко на прах до края на месец февруари 2017 г., по-ранни авансови плащания с повишен размер, без необходимост от приключване на проверките на място, повишаване на цените на изтегляне на продукция от пазара в сектора на плодовете и зеленчуците.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0