Кайсиевите насаждения- началото на един успешен бизнес

Кайсиите се възраждат

това твърдят от Опитна станция по кайсията и земеделието ( ОСКЗ) в Силистра. Директорът на Института по земеделие в Кюстендил пък е сигурен, че трайните насаждения излизат от кризата.

Физически характеристики

Кайсията (Prunus armeniaca) е вид растения от семейство Розоцветни (Rosaceae). Дървото достига до 8 м. височина и се отличава с продължителност на живота между 40 и 60 години.

Специфичните биологични особености на кайсията, нейните високи изисквания към климатичните и почвени условия налагат особено голямо внимание при избора на място за нова кайсиева градина. Температурните колебания и повратните мразове в края на зимата и началото на пролетта са най-големите врагове за този овощен вид. Подходящи са местата в близост до водни басейни, планински реки и склонове на по-малки възвишения, IMG_0803където има въздушен дренаж и не се задържа студен въздух. Кайсията изисква дълбоки, леки, добре дренирани почви с дълбоки подпочвени води.

Произход и лечебни свойства

За родина на кайсията се смята Североизточна Армения, където се отглежда като културен вид от 3000 г. През I век достига до Европа, а в България се превръща в овощна култура след Освобождението.

Кайсията се отличава с лечебните си качества срещу голям брой заболявания, някои от които са: сърдечно- съдови, аритмия, анемия, рак, стомашни заболявания, простудни заболявания, влошено зрение и др.

Инвестиция в кайсии

apticot_3_bigЕдна овощна градина от минимум двадесет декара може да храни цяла фамилия и да се превърне в печеливш семеен бизнес, включително и за хората по селата, където безработицата е голяма, а повечето притежават по някое парче земя.

Една такава инвестиция, започва да се изплаща след петата година, като след израстване на дръвчетата чистата печалба надвишава 1000 лева/ дка годишно, което е изчислено след отчитане на всички разходи, включително и за труд.

Проблемни са първите години, когато инвестициите са най- големи, а приходи все още няма. За създаване на овощна градина от 20 дка са необходими около 10 000 лв, което включва разходи за посадъчен материал, механизирани мероприятия, ръчни дейности и др.

Между втората и четвъртата година, повече от половината разходи намаляват, като са предвидени само за ръчни мероприятия, торене и механизирани дейности.

На петата година кайсиите дават плод за първи път, като прогнозната реколта е 1000 кг от декар. Според добив от 1000 кг/дка, са изчислени приходи в размер на 14 000 лв. Очаква се през шестата година добивите да нарастват на 1500 кг/декар, а през седмата година, когато дръвчетата са напълно зрели ще дават по 1800 кг/ декар, което дава печалба от над 26 000 лева.

Според направения разчет от Областна служба за съвети в земеделието, за четиригодишния период докато дръвчетата растат, трябва да се похарчат близо 20 000 лева, но цялата инвестиция се изплаща за средно 6 години, ако  реколтата не пропадне поради лоши климатични условия.

Пазар на кайсии

Близо 80% от българската продукция се изнася на външния пазар, като приблизите02.07.2012-53dc03d5452089c6345b915b8573deeb1лно 70 % отива в северната ни съседка Румъния, а останалите 10% се разделят между Украйна и Молдова. Нашите сортове трудно пробиват на западния пазар, защото не са познати на тамошните потребители.

През 2014 г. цената за пресни кайсии върви във възходящ ред от 12 евро/кг на европейския пазар и между 4.50 и 5.00 лв/кг на българския пазар. Изчистени кайсиеви ядки на европейския пазар струват 30 евро/ кг и 15лв/кг на българския пазар.

Мерките, по които можете да финансирате своята инвестиция са:

Подмярка 4. 1 “ Инвестиции в земеделски стопанства“
Подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“

Интересното е, че програмите позволяват да направите допълнителни инвестиции, които да подобрят добивите и качеството на продукцията от една кайсиева градина. Пример за това може да бъде изграждането на сондажи, капково напояване, закупуването на специализирана земеделска техника и транспортни средства. За да научите за всички възможности и да превърнете вашите планове в реален бизнес, можете да се свържете с нас.

 

 

Tags:

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0