Какви грешки най-често се допускат при кандидатстване по мярка 4.2

Не може земеделски производител, който иска да получи финансиране по мярка 4.2 „Преработка/маркетинт на селскостопански продукти“ за закупуване на машини за преработка, да заложи в инвестиционните разходи и намерение да се сдобие и с трактор. Този и други примери са посочени в анализа на ДФ „Земеделие“ за най-често допусканите грешки при кандидатстване по подмярка 4.2 – прочети ТУК. 

Машини за сортиране и пакетиране на необработени плодове и зеленчуци също не са допустими за финансиране по тази мярка. Ако кандидатът има намерение да закупи оборудване за сортиране на стерилизирана продукция, то тогава инвестицията се приема като подходяща.

Пример за документален тип грешки е представяне на разрешение за строеж, което обаче не е влязло в сило. Или пък посочване на оферти на строителни фирми, които не са регистрирани да извършват типа строеж, който е в проекта на кандидата. Или представяне на становище за оценка и въздействие върху околната среда (ОВОС), което не обхваща инвестиционното намерение в неговата цялост.

Понякога в бизнес плана си кандидатът посочва, че ще разкрие Х работни места, но в друга таблица, свързана с разходите за заплати, той изписва възнаграждения за Y работници. Сред често срещаните грешки в бизнес плановете се посочва несъответствието между производствения капацитет на предприятието, описан в бизнес плана, и технологичния проект. Има несъответствия не само в количествата, но и във видовете произведени продукти, уточняват от ДФЗ.

В „Други видове грешки“ анализът описва липсата на подробна техническа спецификация на активите/услугите в проектите. От фонда разясняват, че технологичните проекти в сектор мляко и месо трябва да бъдат заверени от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0