Как ще изглежда мярка 312 и 311 през 2014-2020

През старият програмен период 2007-2013 най-голям интерес сред неземеделските дейности предизвикваха мерки 311 и 312. През новият програмен период 2014-2020  еквивалента на мярка 311 и 312 има и най-много новости. Първата от тях е, че  най-вероятно ще бъдат обединени в една мярка, чието име ще бъде Под мярка 6.4  „Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности“ Много от вас си задават въпроса, какви ще бъдат дейностите за подпомагане през новият програмен период , а ето ги и тях.

Приоритети по под мярка 6.4

На първо място ще споменем развитието на туризма, което ще даде една много голяма възможност за всички предприемчиви хора. В това число ще се включват изграждане и обновяване на туристически обекти и развитие на туристически услуги.

Нещо ново, което ще се толерира ще бъде производството или продажбата на продукти, които не са включени по до сега познатите ви мерки 121 и 123 от Договора за създаване на Европейската общност (независимо от вложените продукти и материали);

Какво става с зелената енергия?

Производство на енергия от вторични продукти, отпадъци и остатъци с цел продажба ще бъде финансирана дейност, но изграждането на фотоволтаични електроцентрали, с цел продажба на зелена енергия няма да бъде финансирано по тази подмярка. Това не означава, че проекти произвеждащи електроенергия от фотоволтаични централи няма да бъдат допустими, но единствено в комбинация или съпътващи цялостната инвестиция. Тук очакваме и много нови интересни проекти, за производство на възобновяема енергия от различни енергийни източници. Факт е, че вече съществуват много възможности и само времето ще покаже кои от тях ще бъдат устойчиви и успешни.

Пиротитетни общини през 2014-2020

Друг интересен момент в новата програма, заместител на мярка 311 и 312 представляват приоритетните общини. Всички приоритетни до момента общини се запазват, както и списъка на населени места и курортни селища с развит масов туризъм, които няма да бъдат подпомагани за туристически дейности. Очаква се всички села, които към момента попадат под обхвата на общини, които не са приоритетни за финансиране, да бъдат подпомагани, чрез подхода лидер или така наречените местни инициативни групи. Това на практика означава, че всяко село би могло да бъде допустимо за реализирането на инвестиция. Следете редовно нашите сайтове, тъй като ще Ви информираме допълнително за подробностите около тази тема.

В новият програмен период по еквивалента на двете мерки 311 и 312 ще се дава приоритет на инвестиции, които ще се извършват на територията на Северозападен и Северен централен район. Това е и една от причините за Ваше улеснение да отворим офис в град Монтана, тъй като интересът в тази част на България ще бъде все по-голям.

Финансовите граници или размерът на субсидията

Друга съществена новост по под мярка 6.4 е, че размера на субсидията се увеличава на 75% за сметка на Вашето самоучастие, което става по-малко. Друг важен момент е размерът на общата стойност на проекта, която ще се промени от 400 000 евро на 300 000 евро.

 

Tags:

112 Comments
 1. Reply
  БОЖИНОВ 30.05.2014 at 5:06

  Здравейте, имам идея за селски туризъм в едно врачанско село намиращо се до природен парк Врачански балкан с прекрасен изглед . имам ли ли възможност за финансиране. Благодаря предварително!

  • Reply
   Ивайло Янков 02.06.2014 at 9:49

   Здравейте г-н Божинов,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че мястото попада под обхвата на приоритетна община за област Враца, а те са както следва: Борован, Бяла Слатина, Козлодуй, Криводол, Мездра, Мизия, Оряхово, Роман, Хайредин

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 2. Първо да си оправят огромното забавяне по сегашните проекти. После септември ще одобряват в Брюксел варианта, който ще предлагат „нашите“ профита. Трето да напишат наредбите и според мен тази година няма да е! Пари няма да има за всички! Ще има ранкинг! Божа работа 😉

 3. Здравейте искам да попитам кога ще има пак финансиране по мярка 311 дали ще има пари за всички проекти и дали ги ранкират по точки или по тяхно желание на мен лично ми казаха че сам одобрен а сега нищо

 4. Здравейте , фирмата ни е ЗП .Имаме намерение да закупим парцел на който да изградим обект в който ще се извършват услуги като например / ремонт и продажба на хидравлични маркучи, смяна на масла , продажба на консумативи и др./ По коя програма можем да участваме.
  Благодаря предварително за отговора.

  • Reply
   Ивайло Янков 20.05.2014 at 13:08

   Здравейте г-жа Кирова,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на приоритетна община за програмата. Тях може да видите тук: https://finansirane.eu/?p=310

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 5. Здравейте, Туристическо дружество заедно с ЛРС искаме да реставрираме съществуваща полуразрушена малка хижа. По коя програма можем да получим финансиране.

  • Reply
   Ивайло Янков 12.05.2014 at 9:40

   Здравейте Рачев,

   Може да се кандидатства по програма „Развитие на селските райони“ , при положение, че се намира под обхвата на приоритетна община за програмата. Тях може да видите тук: https://finansirane.eu/?p=310

 6. Reply
  СЛАВЧО КОРДЕВ 07.05.2014 at 13:11

  Искам да строя автосервиз с разширяване на дейността и разкриване на нови работни места. По коя програма мога да получа финансиране?
  Благодаря за отговора

  • Здравейте Славчо,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на приоритетна община за програмата. Тях може да видите тук:https://finansirane.eu/?p=310
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 7. Reply
  Николинка Борисова 28.04.2014 at 20:51

  Имам желание да закупя стара каменна къща с голям двор в планинско село,да я превърна в къща за гости и да направя малък спортен център,ако е възможно и еко пътека в близка красива местност за туризъм.Имам временно жителство в това село .Има ли възможност за финансиране ,какъв е редът за кандидатстване ?

  • Reply
   Ивайло Янков 30.04.2014 at 12:53

   Здравейте Николинка,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на приоритетна община за програмата. Тях може да видите тук: https://finansirane.eu/?p=310
   За повече и по подробна информация заповядайте тук:

 8. Хахаха!
  Аз също искам вила и ако може да е на някой чист плаж!
  Хайде по-сериозни въпроси.

 9. Здравейте, искам да си направя вила.Въпросът ми е какви са изискванията за това

 10. Reply
  Християн 19.04.2014 at 22:25

  Здравейте , аз и братовчед ми искаме да се занимаваме с пчеларство , като той се е занимавал близо 3 години , а аз в момента съм студент ( и двамата сме на 22 години ) Въпросите ми са колко са максималните допустими разходи по проект според ЕС , колко процента от разходите се поемат от ЕС и каква част са безвъзмездни ?

  • Reply
   Ивайло Янков 22.04.2014 at 9:49

   Здравейте Християн,
   Моля да се свържете с нашия офис в Сливен, за повече и по подробна информация. Техните контакти може да вземете от нашия сайт.

 11. Здравейте! Имам апартамент във Варна , в който никой не живее, в близост до морето. През новия програмен период има ли възможност да се направи ремонт в този апартамент , за да стане подходящ за отдаване под наем ?

  • Reply
   Ивайло Янков 22.04.2014 at 9:14

   Здравейте Мариана,
   За съжаление исканата от вас дейност не може да бъде финансирана по програма за безвъзмездна помощ.

 12. Здравейте Ивайло,
  искам да попитам този програмен период свързан ли е с предния, или по-конкретно – след като има проблеми с разглеждането и финансирането на проектите от програмен период 2007 – 2013, страхът ми за този оправдан ли е? Трябва ли да се разрешат проблемите с текущия период, преди да е започнал следващия?

  • Reply
   Ивайло Янков 08.04.2014 at 9:45

   Здравейте г-жа Цочева,
   Забавянето в момента е свързано с проблем, който продължи малко повече от колко трябва! По отношение на новия програмен период не би трябва да се полочват такива неща, но как да Ви кажа на 100%, че няма д а има.

 13. iskam da popitam kak stoi vaprosa za kandidantstvane o proekt 313 za selski turizam i ot koga moga da kandidatstvam

  • Здравейте Анжела,

   Отварянето на мярка 312 се очаква след септември месец тази година, като оптимистичен вариант или най вероятно към март месец другата година.

 14. Всеки месец отправям запитване и отговора е: Работим, когато има яснота първи ще разберете.
  Звънях два или три пъти, но отговора е подобен с лека обида, че ги притеснявам!
  За мен това е подигравка с труда, инвестиционните намерения на и без това отчаени мераклии да постигнат нещо в страната си и най-вече гавра с хиляди семейства, които се надяват да увеличат доходите си с реализацията на идеята си.
  Това е от мен!

 15. Reply
  Ивайло Янков 18.03.2014 at 16:21

  Ами то е видно какво правят!!! Уволняват хора! Всяка седмица ми казват, другата и другата и другата….този петък са пристигнали новите указания и силно се надявам до края на тази седмица, но този път наистина!?! Само пак да не се обърка нещо.
  Призовавам всички, които имат проекти ХОРА ЗВЪНЕТЕ НА ТЕЗИ ОТ ДФЗ САМО С НАТИСК ЩЕ ЗАПОЧНАТ.

 16. Искате да кажете, че все още не е започнало прословутото „преранкиране“? Министъра се ангажира със срок до края на март /ако съм разбрал правилно/. Какво по дяволите правят???

  Няма такова чудо!!!

  • Reply
   Грета Тодева 30.05.2014 at 11:23

   Здравейте Ивайло Янков. Можете ли да оставите лични контакти, като имейл адрес, на който да ви пиша лично съобщение за коснултация с вас?
   Благодаря!

 17. Докога само ще се говори в бъдеще време ?! Досега практиката показва , че всички са много словоохотливи за бъдеще време, особено когато става дума за неопределен дълъг период, а за конкретиката, за действията – никакви ги няма? Какво става с проектите по 311 и 312 от май 2013 ? Всякакви срокове по наредбите отдавна са изтекли – от фонда – пълно мълчание, пълно затъмнение – абсолютно никаква публична информация! Скандали текат, специалисти се уволняват, явни за всички са политическия натиск на дпс, а продължаваме да се правим, че нищо не се е случило? Докога ще си заряваме главите в пясъка ? Прави ли нещо БАБЕП в тая посока ?!? Дори форума не сте пуснали, дори контакти с другите наши колеги – бенефициенти не можем да направим! Ако ще действате в интерес на бенефициентите – направете го! Ако – НЕ – кажете го и ни осигурете поне връзка, да си се организираме сами и да си търсим сами правата ! Не може повече да се издевателства над хората, които имат желание и възможности да се изтеглят сами за косите от блатото, в което всякакви политици и интересчии тикат цялата държава !

  • Reply
   Ивайло Янков 18.03.2014 at 14:32

   Здравейте г-жа Великова,

   На въпроса Ви БАБЕП дали прави нещо, мога да Ви кажа само, че освен нас не знам, кой друг прави нещо!!! От септември месец се занимаваме с този въпрос…прокарахме пътека до Министерски Съвет и Министерство на земеделието, успяхме да издействаме становища за спирането на закупуването на скъпи коли ако няма друга дейност и не сме спрели, а продължаваме напред. Това ,че ДФЗ се управлява в момента от хора, да не казвам какви, освен да уволняват хора не знам дали правят нещо друго не ни отказва, а продължаваме напред, навличайки си гнева на кой ли не, получаваме заплахи и може да се сетите какво ли още не. Правим всичко възможно да започне прословутия преранкинг.

   Вместо да ни хулите моля да ни подкрепите!!! Всички които искат някаква информация да търсят Виолета Александрова, която се занимава в ДФЗ с всичко.

1 2

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0