Крачка напред в изграждането на терминала в Подуяне

Проектът за интермодалния терминал на територията на ж.п. гара Подуяне-разпределителна-източен район, за който се заговори в края на 2006 г., изглежда, че скоро ще се реализира, или поне първата част от него.

Строителството на терминала, който ще е обект с национално значение, ще се финансира по ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), като по предварителни данни реализацията на първия етап ще възлезе на около 25,9 млн. евро.

След като дълго време беше неясно кога точно ще започне изграждането на терминала, въпреки че се планираше той да бъде готов през тази година, сега от съобщение на дирекция „Координация на програми и проекти“ към Министерството на транспорта става ясно, че по проекта има раздвижване. Дирекцията е изпратила до министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров, както и до Столична община и Район „Слатина“.уведомление за инвестиционното предложение.

Всички уведомления касаят само изграждането на първи етап.

Проектът цели подобряване на интермодалността в югоизточния регион на ЕС чрез създаване на условия за оптимално взаимодействие и интеграция на различните видове транспорт и повишаване на качеството на предоставяните товарни транспортни услуги.

Очаква се реализацията му да даде възможност за ефективно транспортиране на големи обеми товари чрез връзка между Турция и Гърция и Централна и Западна Европа и търговските възли в ЕС, става ясно от уведомлението.

В обекта ще се прехвърлят контейнери от влакове на камиони и обратно. Върху терена за нуждите на терминала е предвидено да се изградят администрация с портал, сграда за поддръжка, сграда за митнически проверки, станция за зареждане с гориво, кантар за камиони и компресорна станция за обслужване на влаковете.

За да се премине към изготвяне на работния проект за обекта, трябва подробният устройствен план (ПУП) на интермодалния терминал да бъде окончателно одобрен от експертния съвет на Столичната община, след което да бъде издадена виза за проектиране. Кога точно ще е готов проектът обаче все още не е ясно.

Източник: www.investor.bg

Екипът на Finansirane.eu може да Ви съдейства при управлението и изпълнението на проекта Ви за финансиране!

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0