Лекари и зъболекари „на колела” – най-висок приоритет по мярка 6.4.

Съвсем скоро предстои дългоочакваният  прием на проектни предложения по подмярка 6.4. „Подкрепа за инвестиции в неземеделски дейности” от ПРСР 2014-2020. Мярката дава разнообразни възможности за предоставяне на услуги в различни сектори, занаятчийство, туристически услуги и производство, осъществявани в селски район.

Днес ще разгледаме възможността за реализирането на изключителни по същността си проекти по мярка 6.4. – мобилни медицински и стоматологични кабинети. Важността им се обуславя от съчетанието на иновация в предоставянето на медицински грижи и обществената нужда и полезност на такива проекти на територията на селските райони в България.

Общоизвестен е недостигът на медицински кадри, респективно на достатъчно и качествени  здравни грижи за пациентите в отдалечените от административни центрове райони на страната, трудно достъпните  и планински райони – райони с предимно застаряващо население. Мнозина виждат решението на проблема  във функционирането на мобилни  медицински кабинети. Ние също! Още повече, част от разходите по закупуването на такъв кабинет могат да бъдат финансирани с европейски пари.

Мобилните медицински кабинети предоставят възможност за провеждане на ранна диагностика и оказване на високотехнологична помощ на населението във всички райони с недостиг на квалифицирана медицинска помощ и апаратура. Мобилните медицински услуги позволяват да се осигури високо ниво на помощ в различни медицински области – кардиология,, гинекология, педиатрия, стоматология и др.

За дейността и кандидатите

[box type=“success“ align=““ class=““ width=““]С най-висок приоритет  при оценяване на проектните предложения през предстоящия прием по мярка 6.4. ще се ползват такива насочени към създаване и/или развитие на здравни услуги предоставяни от общопрактикуващи лекари,  лекари специалисти и лекари по дентална медицина, в което се включват и мобилните медицински грижи.[/box]

Производителите на специализирани мобилни комплекси (състоят се от повече от един кабинет) предлагат разнообразие на автомобилите, обзаведени като различни специализирани кабинети. Подвижните медицински центрове могат да са за:

  • Диагностика
  • Стоматология
  • Женско здраве
  • Детско здраве
  • Лаборатория
  • Офталмология
  • Кардиология и др.

[box type=“info“ align=“alignleft“ class=““ width=““]Кандидатите трябва да са микропредприятия,  регистрирани като еднолични търговци или юридически лица по Търговския закон, със седалище на територията на селски район.[/box]

Спрямо критериите за оценка, шансовете за одобрение на проекта, се увеличават при кандидати извършващи дейност от поне 3 години и с нает персонал.

Необходими средства?

Един от първите въпроси, които всеки с идея си задава е – колко ще струва тя да се превърне в реалност.

Съобразените с настоящите технически и медицински достижения мобилни медицински комплекси се състоят от следните отделения: работно (състои се от до три кабинета),  коридор, санитарно,  генераторно и климатично. В кабинетите е налично необходимото модерно  медицинско оборудване спрямо спациализираните прегледи, за които е предназначен, както  и съпътстващото обзавеждане (кушетка, маси, столове, шкафове и т.н.)

[box type=“info“ align=“alignleft“ class=““ width=““]По подмярка 6.4. имате възможност да получите до 200 000 евро безмъзмездно. Финансовата помощ за одобрени проекти е в размер на 50 % от общия размер на допустимите разходи.[/box]

По наше проучване цената на мобилен кабинет, произведен при спазване на най-високите технически и медицински стандарти, с гаранция на медицинското оборудване от 1 година е около 285 000 евро.  За мобилен стоматологичен кабинет инвестицията е от порядъка на 315 000 евро. Цените са ориентировъчни, като конкретните условия подлежат на договаряне с  производителите, които работят според индивидуалната поръчка на клиента.

За повече информация, може да проведете консултация в някой от офисите на нашите партньори от консултантска компания  RISUKU.  Те са разработили специална онлайн платформа- www.risuku.eu – представяща идеи, чието реализиране се осъществява по мярка 6.4 от ПРСР 2014-2020. В тяхно лице ще срещнете хора, проявяващи индивидуално и специално отношение към всяка идея и всеки клиент.

[button color=“green“ size=“medium“ link=“http://risuku.eu“ icon=““ target=“true“]научи повече[/button]

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0