Марка 6.4 – Как да изберем добър консултант?

Наближава отварянето на една от най-дългоочакваните инвестиционни мерки – подмярка 6.4 от „Програма за развитие на селските райони“

Свидетели сме как завесата полека започва да се вдига, но информацията е доста разнопосочна и противоречива. Това е така, защото голяма част от нея идва от консултанти, които през годините изградиха различен стил на работа. От такива, които буквално си измислят правила и условия за допустимост, за да накарат своите клиенти да кандидатстват на всяка цена, до такива, които изчакват първите сигурни сигнали, преди да започнат подготовката на проектите на своите клиенти.

За разлика от старите приеми по мярка 312/311 (Еквивалента на мярка 6.4), правилата на играта се променят драстично. Ето защо,  има огромно значение кой консултант или консултантска фирма ще изберете при подготовката на своя проект по мярка 6.4.

Как да изберете компетентен консултант, за да имате успех? Предлагаме пет критерия, които ще ви помогнат да разпознаете добрата от лошата консултантска услуга. Това са най-важните критерии за избор на консултант по мярка 6.4 според нас:

 

  1. Един добър консултант трябва да опознае вашия бизнес и/или бизнес намерения

Много често, някой се обажда с идеята да реализира проект в сферата на туризма, а в края на консултацията вече подготвяме проект за производство. Това е така, защото информацията свързана с програмите е поднесена по доста неподходящ начин и заблуждава повечето кандидат бенефициенти за реалните възможности. Точно тук идва и ролята на всеки добър консултант, който може да предложи различни варианти и/или модификации на твоята проектна идея.  Важно е консултантът ви да съобрази вашето образование, опит в дейността или сферата, в която искате да развиете вашия бизнес и т.н.

  1. Добрият консултант познава до съвършенство нормативната база

Не е достатъчно някой  просто да ви цитира разпоредбите на  дадена наредба или друг нормативен акт, защото зад подготовката на даден проект стоят много повече зависимости, отколкото дадена наредба би могла да обхване. Познаването на нормативната база във всички сфери, касаещи реализацията на вашия проект обикновено е свързано с наличието на по-голям екип на консултанта, към който ще се обърнете. Проучете добре човека или фирмата, с която ще работите. Намерете информация в следните направления – какви са техните ключови компетенции, с какво образование разполагат и не на последно място – опитът им.

  1. Не правете грешката да работите с така наречените „държавни консултанти“

Държавни консултанти са всички онези, които в даден момент или понастоящем работят в системата на Евро фондовете. Този тип бивши или настоящи държавни служители спекулират много с контактите и връзките си. Проблемът, от една страна е в техния начин на „анти бизнес“ мислене, а от друга страна, че повечето такива консултанти никога не са били от страната на бизнеса и реално не познават неговите нужди. Лично ние имаме само лош опит с подобни консултанти и ви съветваме да избягвате този избор.

  1. Опитният консултант познава проекта от всяка една плоскост

Когато отидете на среща с вашия бъдещ консултант,  попитайте го,  дали има поне един реализиран проект, в който той лично е бил бенефициент. Тук ситуацията е подобна с тази на „държавните консултанти“.  Според нас, това е критерия с най-голяма тежест. Това е така, защото вашият консултант ще познава много добре подготовката и реализацията на проекта от гледната точка на бенефициента – тоест от ВАШАТА!

  1. Ценообразуване, ангажименти и начин на възнаграждение

Тук фразата „евтиното винаги излиза скъпо“ важи на 100 процента. Разделянето на възнаграждението, на фиксирана част – за подготовка на проекта и процент – при одобрението на проекта по мярка 6.4, показва реалната заинтересованост на консултанта към успеха на дадено проектно предложение. Повечето така наречени „държавни консултанти“ обикновено работят на много нисък първоначален хонорар (между 500 лв. и 1000 лв.) за подготовка на бизнес плана по мярка 6.4 и определен процент. Този тип консултанти разчитат на възможността да съберат максимален брой клиенти в началото, като ангажиментите за работата, която трябва да свършат не са конкретизирани.

Ако искате да поговорите с професионалисти, може да го направите с някой от експертите на RISUKU, като предварително заявите консултация през тяхната платформа за готови бизнес идеи по мярка 6.4.

[button color=“red“ size=“medium“ link=“https://risuku.eu“ icon=““ target=“false“]ВИЖ ГОТОВИ БИЗНЕС ИДЕИ ПО МЯРКА 6.4[/button]

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0