Мерки 112 и 141 – дебатите продължават до петък

След срещата с протестиращите вчера зам.-министър Явор Гечев заяви, че казусът с мярка 112 е „елементарен“, тъй като средствата за наддоговаряне по програмата са 24 млн. евро, които са пари от държавния бюджет. След като приспаднем 5 млн. евро рестрикции от ЕК, парите стават около 20 млн. или това е максимумът, който може да бъде договорен. Разделяйки тази сума на 25 000 евро (стойността на един проект по мярка 112), получаваме 800 проекта, които могат да бъдат одобрени. Проектна готовност обаче имат около 3 000 проекта, по думите на Гечев, което ще доведе до свръхнатоварване на администрацията. Зам.-министърът отбеляза, че ако приемът бе стартирал през месец май, нямаше това натоварване можеше да се избегне.

От друга страна, Гечев спомена за вариант, при който мярката няма да отвори тази година, а първият прием по новата ПРСР 2014-2020 ще бъде с удължен период от 18 месеца, респ. срокът за регистрация на млади фермери ще се увеличи с 4 месеца. Това ще даде възможност на всички, които вече са се регистрирали като земеделски стопани, да могат да кандидатстват през месец май 2014 г. Проблем с осигуряването на средства няма да има, тъй като приемът ще бъде по време на новия програмен период.

Веднага след срещата с протестиращите вчера започна и среща с представители на ЕК, на която Гечев е поставил отново въпроса за отварянето на мярка 112 и на която обеща да поиска извънредно разрешение от ЕК 14-е месеца да са до подаването на проектите, за да няма рестрикции. Така двата варианта за развитие са отваряне на прием с таван 800 проекта или удължаване на сроковете на новата ПРСР.

До петък зам.-министърът обеща да обяви резултатът от разговорите с парламентарната комисия по земеделие и с министър Греков по казуса с мярка 112, както и да се изясни съдбата на мярка 141.

По непотвърдена информация приемът по мярка 112 ще отвори, но с по-малък бюджет – около 20 млн. евро.

Източник: по материали на МЗХ и ФЕРМЕР.БГ

2 Comments
 1. Reply
  Георги Петров 24.09.2013 at 20:46

  Гечев ,защо не споменава нищо за проектите по мярка 311 и 312.Сроковете от 5 месеца вече изтичат а няма никакво движение по подадените проекти.Ако и те се окажат крадливи като герберите на пролет си заминават.

  • Здравейте,
   по проектите по мерки 311 и 312 има развитие. Вече се изпращат десетдневки, можете да си направите справка в сайта на ПРСР http://prsr.bg/.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0