МЗХГ е сключило 49 договори с общини за водоснабдителни системи по мярка 7.2

127 милиона евро са заделените средства за водоснабдяване по подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура” от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020.

Тези средства дават възможност на общините от селските райони да инвестират в изграждане, реконструкция и/или рехабилитация на водоснабдителни системи и съоръжения. Приоритетно се финансират проекти, в които е включена рехабилитация на водопроводната система в населени места с установено лошо качество на питейната вода и с установени чести аварии по мрежата. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева по време на 8-та национална конференция, организирана от Българска асоциация по водите и Камарата на строителите в България, посветена на въздействието на ПРСР и оперативна програма „Околна среда” в периода 2014-2020.

Василева информира, че по подмярката към настоящия момент са подписани 49 договора за финансова помощ с общини за водоснабдяване на обща стойност близо 125 млн. евро. Зам.-министър Василева подчерта, че очакваният ефект е чрез целевото инвестиране и реализацията на тези проекти по ПРСР да се осигури високо качество на водоснабдителните услуги в тези селища и да се намалят различията между селските и градски райони.

„Абсолютно наложителна е подмяната или рехабилитацията на остарялата водопроводна система, за да се намалят максимално загубите на питейна вода и се подобри нейното качество”, каза заместник-министър Василева, като припомни, че това е един от приоритетите в Стратегията за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в България 2014-2023 г.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0