МЗХГ защити вкуса и опаковките на киселото мляко и се обяви против промени, предложени от БАБХ

Министерство на земеделието, храните и горите не подкрепя предложението за промяна на БДС стандарта за киселото мляко. Реакцията е по повод публикация във в. „Труд“, според която на 16 юни Българският институт по стандартизация ще разгледа внесеното предложение за промяна на БДС за млякото в две точки.

Първата промяна касае опаковките. Компания с голям пазарен дял у нас, настоява да отпадне изискването за материала, от който са направени. Той обаче е изключително важен, тъй като българското кисело мляко по технология ферментира в опаковките.

Втората промяна, която се предлага, е за изменение на съдържанието и съотношението на двата основни щама – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Експертите са категорични, че това означава промяна в микробиологията на киселото мляко.

Предложенията са внесени в Института по стандартизация от шефката на Дирекция “Политики по агрохранителната верига” на земеделското министерство Лора Пастухова-Джупарова от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и фирма “Вамид 2002” ООД, твърди „Труд“.

Земеделското министерство изразява позиция, че количеството на двата основни щама в българско кисело мляко трябва да остане без промяна, така както е записано в сега действащия БДС.  Причината  е, че всяко изменение ще доведе до промяна и в микробиологията на  киселото мляко по стандарт.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0