МЗХГ информира кога кои мерки по ПРСР ще бъдат отворени

Кога кои мерки по Програмата за развитие на селските райони Министерството на земеделието, храните и горите информира при провеждането на информационната кампания в Пловдив в края на миналата седмица. Експертите от министерството бяха водени от зам.-министър д-р Лозана Василева.

Между месеците април и май 2018 ще бъдат отворени три подмерки – 4.1.2 „Инвестиции в земеделски стопанства“ по Тематичната подпрограма за развитие на малки стопанства; мярка 9 „Учредяване на групи и организации на производители“; и мярка 6.4.1 „Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности“. 

Мярка 4.1.2 ще подпомогне фермери със стандартен производствен обем (СПО) на стопанствата между 6 хил. и 8 хил. евро, съобщи експертът от дирекция „Развитие на селските райони“ към МЗХГ Георги Димитров. Максималните допустими разходи за проект по мярка 4.1.2 са в размер на 25 хил. евро, а за колективни инвестиции – до 70 хил. евро.

Мярка 9 „Учредяване на групи и организации на производители“ ще бъде отворена в същия период и ще е с бюджет от 7,8 млн. евро. Финансовата помощ ще представлява 10% от оборота на одобрените по мярката групи и организации.

В мярка 6.4.1 „Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности“ (април-юни) е заложено максималният размер на проектните разходи да е до 600 хил. евро, а минималният – не по-малък от 200 хил. евро.

През месец май ще бъде стартирана мярката за младите земеделци – 6.1. Помощта за нея е 25 хил. евро. Допустими за кандидатстване ще бъдат и биологичните фермери в преход.

Мярката за иновации 16.1 ще бъде отворена през май и юни. Създадените групи от фермери и автори на иновации ще бъдат финансирани на 100%. Максималните разходи за една оперативна група ще са до 1 млн. евро.

Мярка 14 за хуманно отношение ще има старт след приключване на кампанията за директни плащания, която започва от 1 март.

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0