МЗХГ охвърли предложението на говедовъди да бъдат признати протоколите за продажба на мляко

Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) отхвърли предложението на съпредседателя на Националния съюз на говедовъдите в България Рангел Матански да бъдат признати като отчетни документи протоколите за продажба на сурово мляко. Мотивите за искането на Матански са, че промените в Наредба 3, която касае обвързаните плащания, са влезли в сила в края на февруари 2017 г. Именно в тях е залегнало изискването продажбите на мляко да се доказват със счетоводни документи. С промените в наредбата бе наложен и нов отчетен период – от 1 октомври до 30 септември следващата година. До обнародване на наредбата голяма част от млекопроизводителите са ползвали протоколи за продажба.

Рангел Матански се позовава на Закона за данъците и доходите на физически лица (ЗДДФЛ), под чиито обхват попадат земеделски производители – физически лица. В него е посочено, че физически лица, които не са задължени да издават фискална касова бележка от фискално устройство или касова бележка, издават документ за придобитите от тях доходи, какъвто е протоколът. Той се позовава още и на Наредба № Н-18 от 13 декември 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби, според която протоколите представляват първични счетоводни документи.

Отказът на министерството е мотивиран с текстове от Наредба 3. „Приемно-предавателните протоколи … са допустим документ за отчитане на реализацията на собствена, непреработена продукция по смисъла на
чл. 27а, т. 2, т. 6 от наредбата“, посочват в обяснението си от МЗХГ.

 

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0