МЗХ пояснява защо бе уволнено ръководството на „Напоителни системи“

Министерството на земеделието и храните поясвяна в прессъобщение до медиите за причините, поради които тази седмица бе освободено ръководството на „Напоителни системи“ЕАД.

Само за осем месеца задълженията на „Напоителни системи“ ЕАД /НС ЕАД/ са се увеличили с около 5 милиона лева.  Към 30.06.2016 г. те са били 29 574 000 лв., а към 08.03.2017 г. – 34 439 000 лв. За същия период несъбраните вземания са нараснали с около 4 милиона лева и от 13 511 000 лв. са станали 17 252 000 лв.

Това показват първите данни от проверката на дейността на бившия изпълнителен директор на „Напоителни системи“ ЕАД /НС ЕАД/ Галина Панайотова.

Установени са и нередности, свързани с възнагражденията, получавани от Галина Панайотова като  изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите. Според Търговския закон тя няма право да бъде едновременно и на двата поста. Въпреки това за шестте месеца, през които е управлявала държавната фирма, Панайотова е получила общо над 36 000 лева.

На 26.10.2016 година ТД „Големи данъкоплатци и осигурители“ на НАП съставя ревизионен акт, с който не признава правото на данъчен кредит и извършени разходи на дружеството по сключен договор с „НС Агро“ АД за общо 732 627, 74 лв. Този ревизионен акт не е обжалван от изпълнителния директор в определения 14-дневен срок. Така не са защитени интересите на дружеството и му е нанесена вреда в размер на 732 627, 74 лв. С тази сума са увеличени задълженията на НС ЕАД към НАП.

За главен счетоводител на НС ЕАД от 26.07.2016 г. до януари 2017 г. се е разписвало лице, наето на граждански договори като консултант, за пет месеца са му изплатени 18 700 лв. В същото време това лице е държавен служител в Министерство на земеделието и храните, което означава, че е нарушен Законът за финансовото управление и контрол в публичния сектор.

Друг служител, отново на МЗХ, пък е получавал по 1500 лв. месечно  и е взел над 6000 лева по граждански договор с НС ЕАД.

Проверката показва също, че умишлено е пропуснат срокът за подновяване на договорите за заем, сключени с Държавните горски стопанства за общо 6 967 779 лв. Това може да доведе до образуване на нови изпълнителни и съдебни производства срещу „Напоителни системи“  с искане за незабавно възстановяване на дължимата сума.

Подписани са и споразумения за доброволно уреждане на отношенията между НС ЕАД и юридически лица по сключените борсови договори за покупко-продажба на черни метали. В рамките на тези споразумения са изплатени 71 404, 42 лв., въпреки че има заведен иск и  досъдебно производство.

След като приключи проверката, цялата информация за закононарушения ще бъде внесена в Прокуратурата.

Новоназначеният изпълнителен директор на „Напоителни системи“ ЕАД Снежина Динева е завършила висше юридическо образование в УНСС гр. София през 2008 г. Притежава и сертификат за придобиване на знания и умения по темата „Управление на водите“.

Близо две години е оглавявала Административно-правна дирекция в НС ЕАД. Трудовото й правоотношение е прекратено незаконосъобразно от  предишния изпълнителен директор Галина Панайотова, на основание  чл. 328, ал.2 от КТ .

Динева е възстановена на длъжността от 06.01.2017 година с Решение № 1908 на Районен съд – гр. София. Актът на г-жа Панайотова  е обявен за незаконосъобразен, а дружеството е осъдено да заплати 12 200 лв. обезщетение. Срещу Снежина Динева не е имало и няма образувани съдебни и досъдебни производства за злоупотреби.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0