МИГ се финансират по мярка 19.1, за да проучат икономическите нагласи и изготвят местна стратегия

Интервю с Рангел Матански, експерт в Местна инициативна група (МИГ) – Раковски

Рангел Матански

– Г-н Матански, от 9 ноември подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ ще бъде отворена отново. Бихте ли обяснили какво всъщност се финансира по тази мярка?

От МИГ – Раковски вече кандидатствахме при първото отваряне на подмярката през септември. Малко ни изненада втората покана, но винаги допълнителната помощ е добра, защото вероятно някои колеги не са смогнали с документите. Финансирането по мярка 19.1 за МИГ се предоставя за изследване на икономическите потребности на територията, за да може да се изработи стратегия за местно развитие. Целта на тази стратегия е да има потенциала да покрие конкретните нужди на територията на съответната община или общини. Стратегията трябва да се изгради отдолу нагоре.

– По какъв начин се прави изследването на нуждите на населението?

Ще проведем многобройни срещи с населението, за да направим проучване. Предстои диалог с хората, общината, неправителствените организации.

Какъв е срокът за изготвяне на местна стратегия?

Заложеният по наредбата срок е девет месеца, доколкото си спомням. Когато бъде отворен приемът за стратегии, ние трябва да сме готови и да входираме нашия документ за финансиране.

– Такъв ли беше редът и през миналия програмен период?

Да. Отново имаше подготвителна и същинска фаза. През подготвителната фаза МИГ – Раковски подготви стратегия и после спечели финансиране.

– Кои дейности бяха във фокуса на финансиране от страна на МИГ в Раковски през миналия период?

В нашата община има доста добре развито земеделие и животновъдство. Затова интересът към старата мярка 121 беше много голям. В новия програмен период това е мярка 4.1. Малкият бизнес, микропредприятията също получиха финансиране по мярка 312. Община Раковски направи много смислени и необходими проекти, които се реализираха. Имахме няколко и от неправителствени организации.

– Колко средства успяхте да усвоите през миналия програмен период?

Не мога да отговоря на този въпрос, тъй като все още не е приключило изплащането. Но като общ брой разработени проекти говорим за над 80. При колко от тях ще се финализира изплащането, все още е рано да се каже. До края на годината фонд „Земеделие“ трябва да приключи с разплащането по проекти, които за започнали през миналия период.

Г-н Матански, колко МИГ имаше в страната през предходния програмен период?

Бяха 35. Но намерението на министерството е до 2020 г. да бъдат покрити повече общини. Затова приоритетни ще са МИГ, които обхващат повече от една община.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0