Минимум двама са необходими за участие в мярката за иновации 16.1

Схеми от предприемачи в селското стопанствоМинимум двама са необходими – фермер и учен, за да формират оперативна група и да участват за финансиране по мярката за иновации 16.1 от Програмата за развитие на селските райони. Тя ще се отвори в края на годинита и ще е с бюджет от 20 милиона евро. Максималното финансиране за един проект е 1 млн. евро. Това разкри на бизнес форум за финансиране по европейски програми Аламен Арабовски от Института за агростратегии и иновации.

За иновация може да бъде прието внедряването на съществуваща практика, която до момента съответният кандидат или група фермери не са приложили.

Финасирането ще бъде в две фази. Първата подпомага проучването на приложимостта на идеята и евентуалното привличане на още участници. Нейната продължителност може да е до една година, през която одобрените кандидати ще получат 5 хил. евро за година. В случай, че смятат да привлекат и други към проекта, подкрепата е 10 хил. евро.

Втората фаза е същинското прилагане на иновацията и инвестиции. При нея помощта се равнява на 35 хил. евро годишно за текущи разходи.

Като цяло преките разходи се финансират напълно, а общо допустимото финансиране е 70% от стойността на проекта.

Оперативната група може да се състои от земеделски стопанин и научни институти, неправителствени организации, консултанти, малки и средни предприятия в сферата на хранителната индустрия и т. н.

Абровски илюстрира с примери от Европа що е то иновации. В Италия например е подкрепено производството на местни вина, като потребителите получават цялата необходима информация за виното и производствения процес чрез QR код на етикета.

В Чехия са въведени „млечни бусове“, които осъществяват продажби на хранителни стоки в отдалечени населени места, като същевременно събират млякото на фермерите и го карат до мандрата. Има и проекти за по-ефективно напояване на насаждения.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0