Министър Бозуков обяви при откриването на Агра 2017, че през мандата му няма да бъде отворена нито една мярка по ПРСР

 

Мегафорумът в Пловдив започна с над 700 изложители

С над 700 компании от 33 държави започна третото издание на мегафорума за селско стопанство, вино и храни в Международен панаир Пловдив. 25% от изложителите участват за първи път в него, което е рекорд, отчете Иван Соколов, председател на СД на „Международен панаир Пловдив“АД. Днес се откриха в Пловдив общо шест международни изложби: „Агра” с „БиоАгра” – за селско стопанство, „Винария” – за лозарство и винарство, „Фудтех” – за хранителната промишленост, „Хорека Пловдив” – за оборудване за заведения, магазини и хотели, „Апи България” – за пчеларство, и „Вкусове от Италия”. Демонстрирани са  50 новости, от които десет световни.

„Това съчетание от изложения дава шанс продуктите да стигнат до по-широк кръг потребители и повече възможности за контакти“, изтъкна министърът на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков, преди да пререже лентата. „Засилваме връзката между науката и бизнеса, затова и тази година Селскостопанската академия е силно представена“, добави той.

Точно преди да бъде даден официален старт на Агра 2017 земеделски производител от насъбралото се множество обяви високо, че фермерите се готвят за протест заради забавените директни плащания но схеми и мерки.

По-късно проф. Бозуков отговори пред медиите, че още в доклада си преди да напусне поста изпълнителен директор на фонд „Земеделие“, Румен Порожанов е предупредил, че ще има забавяне на тези плащания. Според министъра, в продължение на три месеца три дирекции в министерството, които отговарят за директните плащания и за Програмата за развитие на селските райони „съзнателно или поради немърливост“ за спрели да работят, което е станало причина за забавеното разплащане с фермерите.

Министърът посочи още, че през неговия мандат вероятно няма да бъде отворена нито една мярка по ПРСР.

Повече от два часа отдели Христо Бозуков, за да разгледа експозициите. Неговата обиколка започна от палатата, в която са щандовете на научните институти от Селскостопанската академия. Те показват 19 новости – подобрени сортове растения, методи и съоръжения за тяхното отглеждане. Специалистите могат да видят също технологии, техника и оборудване  за селското стопанство, лозарството и винарството, хранителната индустрия.

В уникалния Град на виното и деликатесите посетителите ще опитат новите колекции на български и чуждестранни изби, както и богата гама храни и специалитети. Атрактивната визия и пъстрата палитра от изискани продукти  привличат в него експерти и ценители на винарството и кулинарията.

Мегафорумът продължава до 26 февруари. Очакват се над четиридесет хиляди  посетители от страната и чужбина.  Изложбите може да се разгледат от 9 до 18 ч., а в неделя – до 14 часа.

 

 

 

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0