Министър и кмет ще търсят място за периодичен фермерски пазар в София

фермерски пазар в София

В аграрното министерство ще отвори врати магазин за био храни през септември

В Министерство на земеделието и храните ще бъде открит магазин за био продукти най-вероятно още през септември. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова откриха фермерски пазар пред МЗХ. „Чрез Асоциацията на био производителите в България ще покажем витрината на най-качествената храна, която се произвежда в страната ни“, каза още Десислава Танева.

Министър Танева и кметът на София откликнаха на призива на производителите пред сградата на МЗХ да се провежда фермерски пазар. „Политиките в земеделието винаги са срещали подкрепа и разбиране в лицето на Столична община. Заедно ще намерим подходящото място тази инициатива да се превърне в седмична или  месечна“, допълни министърът.

Десислава Танева отчете, че независимо от трудностите в сектор „Земеделие“, страната ни бележи ръст в производството във всички отрасли, благодарение на направените промени в политиките за подпомагане в последните две години. По думите й, най-съществен ръст има при традиционните храни, които българският потребител търси, а именно плодове и зеленчуци .Десислава Танева информира, че към днешна дата в страната има 38 организации на производители, като организираността помежду им достига 6 %. „Този процент в началото на нашия мандат беше едва 0.5 %. Именно чрез тази организираност по различни европейски инструменти за финансова подкрепа може да реализираме такива инициативи като фермерските пазари“ , категорична бе Танева. Тя поздрави фермерите за добрия административен капацитет, който имат и отправи апел за продължаване на тренда за растеж, който страната ни има в тези традиционни производства.

От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова благодари на министър Десислава Танева за съдействието при организирането на подобни инициативи в столицата. „Министърът на земеделието е показала, че е министърът, който стои винаги до, зад и пред българските фермери“, каза още тя.

В днешния пазар участие взеха производители на плодове и зеленчуци, кисело мляко, сирене и кашкавал от краве, овче, биволско и козе мляко, биопродукти, хляб с квас, пчелен мед и още други местни храни.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0