Министерството на финансите хвърля спасителен пояс – подвеждат ли ни?

Министър на финансите - Пламен Орешарски

След като Европейското икономическо пространство (ЕИП) се присъедини към санкциите на ЕС и също спря парите за България, от Министерството на финансите съобщиха, че в момента водят преговори за управлението на средствата, отпуснати за България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

До този момент в министерството не е получено официално писмо от Службата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство относно управлението на средствата по тази програма, посочват от ведомството.

Информацията е противоречива, защото в официалния сайт на ЕИП първата новина гласи: „Преустановяване на плащанията към България“

В края на юли на заседание на Комитета за наблюдение по посочения механизъм е било взето решение да се изчака до октомври за евентуално положително развитие на въпроса и за връщане на акредитацията на звеното. В противен случай Службата и българската страна ще се договорят за алтернативен вариант за предстоящите търгове по проекти, за да може проектите да бъдат изпълнени в срок, посочват от министерството.

Общият размер на финансовата помощ за България по Европейското икономическо пространство за периода 2007-2011 г. е 21,5 млн. евро. Основни донори са Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Одобрени са 40 проекта и 21 резервни на национално ниво и са изпратени в Службата на финансовия механизъм в Брюксел. В момента се водят преговори и обмен на информация между България и Брюксел.

Проектите трябва да бъдат окончателно одобрени от Брюксел до 30 април 2009 година. След това ще започне договаряне по Закона за обществените поръчки с изпълнители по конкретните дейности. Индикативния срок за приключването на проектите е 30 април 2011 година.

1 Comment
  1. интересно пишите

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0