Млад фермер 2014-2020! Най-накрая някаква яснота.

Днес Министерството на земеделието публикува на сайта си проекта на Наредба-9, която урежда правилата и условията за кандидатстване и финансиране на проекти по мярка 112 „Млад фермер“

Изтеглете проекта на наредба 9 от ТУК

Изтеглете таблица за изчисляване на икономическия размер на стопанството от ТУК

Какво е важно да се знае?

От Министерството правят изричното уточнение, че документите са в процес на съгласувателна процедура с компетентните институции и при окончателния им вариант е възможно да има минимални отклонения от предоставения проект.

Кога се очаква да стартира приема по мярка 112 – Млад фемер?

Процедурата по съгласуване на промените ще приключи на 4 юни. След въпросното съгласуване Наредба 9 ще бъде публикувана официално на сайта на ПРСР за срок от 14 дни, след което министерството ще издаде заповед за откриване на прием по мярка „112“. Това на практика означава, че приемът по млад фермер се очаква да стартира не по-рано от средата на Юли.

Какви са основните промени в наредбата за кандидатстване по мярка 112 – програма „Млад фермер“?

Промяна в срока на допустимост на земеделските производители от 14 на 17 месеца

Едно от изискванията за допустимост на кандидатите беше да са извършвали земеделска дейност не повече от 14 месеца към датата на кандидатстване. Този срок се удължава с 3 месеца и така вече ще бъдат допустими земеделски производителите извършвали земеделска дейност не по-дълго от 17 месеца към датата на кандидатстване. Това означава, че ако приемът отвори средата на месец юли всички фермери, регистрирани преди средата на февруари 2013 няма да бъдат допустими кандидати. За земеделските производители изпаднали в тази ситуация имаме решение, което за сега няма да оповестяваме в публичното пространство, коментира Ивайло Здравков.

Промяна в управлението и контрола на парите по „Млад фермер“

Ако преди се контролираха 5000 евро от първото плащане и 2000 евро от второто, сега ще се контролират 12 500 евро, разделени за инвестиции и оперативни дейности. Това означава, че младите фермери ще трябва да доказват с документи разходите си в рамките на тази сума.

Променят икономическите единици и плащанията по „Млад фермер“

Спекулациите от последният месец за рязкото увеличаване на икономическите единици се оказаха неверни. Увеличение има по някои култури и видове животни, но за сметка на това минималният ръст се намалява от 4.5 на 3 икономически единици. Това на практика означава, че ако до преди младите фермери можеха да кандидатстват с 225 квадратни метра за стопанство произвеждащо био тор от калифорнийски червеи, то сега тази площ се увеличава на 790 квадратни метра. Това прави първоначалната инвестиция по-висока, а от там и желанието за инвестиции в подобни производства се очаква да намалее.

Разширяване на обхвата на допустимост на юридическите лица

До сега по мярка 112 можеше да се кандидатства единствено като физическо лице или едноличен търговец, регистрирани като земеделски производители. През 2014, по програма млад фермер ще може да се кандидатства и с ЕООД (Еднолично дружество с ограничена отговорност)

Дава се приоритет на сектор „плодове и зеленчуци“

Освен приоритетите, които бяха до сега, приоритетност ще се дава и на целият сектор „плодове и зеленчуци“. Сектор животновърдство и стопанства в преход към био земеделие запазват своя приоритет. Вече няма категории градински домати и краставици, а се въвежда понятието за домати и краставици на опорна конструкция.

Младите фермери ще могат да имат трудови и служебни правоотношения за повече от 4 часа.

До сега по мярка 112, младите фермери не можеха да се осигуряват на повече от 4 часа, което не им даваше възможност да работят допълнително. По новите правила в случай, че ползвателят на помощта има трудови или служебни правоотношения за повече от 4 часа дневно, той следва да изпълни всички дейности, инвестиции и цели към периода на проверка изпълнението на бизнес плана след края на третата или четвъртата година от датата на сключване на договора за отпускане на финансовата помощ. При неизпълние ползвателя на помощта не възстановява полученото първо плащане и не получава второ плащане.

Актуална информация по програма Млад Фермер 2015 г.

 

 

 

Tags:

109 Comments
 1. Здравейте бих искала да попитам :дали има някаква програма за малък бизнес.В смисъл имаме изкаран проект за две помещения ,но още не сме започнали строежа.Първоначално проектите бяха за зеленчуков магазин и фризьорски салон,но мисля че това може да се промени.

  • Reply
   Ивайло Янков 24.10.2014 at 8:40

   Здравейте Елена,

   Има много програми, но без да се знае за какво точно ще се кандидатства няма как да Ви кажа.

 2. Reply
  Ивайло Янков 21.10.2014 at 16:32

  Здравейте Владислав,
  Свържете с нашия офис в град Сливен за повече и по подробна информация. Техните контакти може да вземете от нашия сайт.

 3. Reply
  Владислав 19.10.2014 at 21:09

  Здравейте, искам да гледам червен калифорнииски червеи, кога мога да кандидатствам по мярка 112 и какви документи ще са необходими.Благодаря предварително

 4. zdraveite imam 12dekara zemia i iskam da kandidatstvam po niakoia programa no neznam kak i po koia iskam da zasadia ovo6na gradina ot slivi …mojeli niakoi da mi kaje po koia programa

  • Reply
   Ивайло Янков 21.10.2014 at 16:23

   Здравейте Стоян,
   Моля да се свържете с нашия офис в град Сливен за повече и по подробна информация. Техните контакти може да вземете от нашия сайт.

 5. Reply
  С.Петрова 12.10.2014 at 20:21

  Здравейте,имам собствена земя в с.Близнак/Странджа/ около 12 дка,могат ли децата ми да кандидастват по някоя програма за да не остава земята пустееща,и освен това може ли да кандидастват за довършване на започнат строеж на къща

  • Reply
   Ивайло Янков 13.10.2014 at 10:47

   Здравейте г-жа Петрова,
   Може да кандидатстват по Мярка 112 – Млад фермер! от програма „Развитие на селските райони“

 6. Здравейте!
  Искам да попитам по каква програма мога да кандидатствам тъй като имаме земеделски двор около 3,5 дка с постройка и в момента се отглеждат прасета там.И се намира близо до Стара Загора. С тази земя мога ли да кандидатствам за зеленчукопроизводство и какво може да е то.
  Благодаря Ви предварително.

  • Reply
   Ивайло Янков 13.10.2014 at 10:10

   Здравейте Поли,
   Може да кандидатствате по Мярка 112 – Млад фермер

   • А за дворно място 1 Декър не застроена площ? Бадеми ?

 7. Дейността ще се развива в една от приоритетните общини – Симитли. По коя точно мярка мога да кандидатствам? Каквато и да е информация ще ми бъде от полза.

  • Reply
   Ивайло Янков 08.10.2014 at 10:55

   Здравейте отново Мила,
   Цялата тази информация може да получите на място при нас! Заповядайте при нас в удобно за вас време, като ни уведомите поне един ден предварително.

 8. Благодаря Ви за бързия отговор. Идеята ми е този център да работи на пазарен принцип, тоест децата да плащат определена такса. Бих искала да Ви помоля за повече информация. Къде мога да прочета как мога да кандидатствам по тази програма, какви документи са ми необходими, какви са условията и т.н.?
  Благодаря Ви предварително.

 9. Здравейте!
  Не знам дали точно към Вас трябва да се обърна, но ще задам въпроса си. Искам да открия център за работа с деца. Има ли програма, по която да се кандидатства за подобен вид дейност? Ще Ви бъда благодарна, ако ме насочите към някого, който да може да ми даде повече информация.
  Благодаря Ви предварително.
  Поздрави!

  • Reply
   Ивайло Янков 06.10.2014 at 13:11

   Здравейте Мила,
   Ако този център ще работи на пазарен принцип, тоест да се плаща определена такса тези деца, то може да се кандидатства по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на приоритетна община за програмата. Тях може да видите тук: https://finansirane.eu/?p=310

 10. Здравейте!
  Не знам дали точно към Вас трябва да се обърна, но ще задам въпроса си. Искам да открия център за работа с деца. Има ли програма, по която да се кандидатства за подобен вид дейност. Ще Ви бъда благодарна, ако ме насочите към кого да се обърна.
  Благодаря Ви предварително.
  Поздрави!

 11. Reply
  Ивайло Янков 24.09.2014 at 11:25

  Здравейте Деси,

  Община Хаджидимово е сред приоритетните за програмата.

 12. greshka oblast blagoevgrad obshtina hadzidimovo

  • Reply
   Ивайло Янков 24.09.2014 at 10:56

   Здравейте Деси,
   Свържете с нашия офис в Сливен за повече и по подробна информация за мярка 112 – Млад фермер. Техните контакти може да вземете от нашия сайт.

 13. zdraveite,az iskam da popitam kak moje da se kandidatstva po mqrka 112 kato az imam imot 20 dekara,po to4no kade moga da se zapoznaq s dokumentaciqta i dali e v sila razvitieto na selski raioni v obshtina blagoevgrad selo Ablanica

 14. zdr imam 17 ovce i 40 kozi obiasnete mi kakvo triabva da napravia za da se ra6ira oborat mi e primitiven i e na ob6tinska zemia iskam da zakupia miasto da si postroia obor li da zakupia tova deto sam sega ot ob6tinata

 15. iskam da popitam ob6tina kubrat i selata v „Развитие на селските райони“, mojeli da kandidastvat… poneje iskam da napravq restavraciq na cqlata ka6ta.

  • Reply
   Ивайло Янков 25.08.2014 at 11:15

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Кубрат е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

   • Reply
    Пламен пеков 02.03.2021 at 7:12

    Здравейте как да се свържа със вас искам да почна да се занимавам със овцевъдство във видинско но незнам към кого да се обърна за кандидатстване по програма млад фермер и имали изобщо такава

 16. Reply
  Силвия Йорданова 14.07.2014 at 13:27

  Здравейте,моля ви да ми дадете някакви координати за връзка с Вас.

  • Reply
   Ивайло Янков 15.07.2014 at 14:03

   Нашите координати може да видите в нашия сайт на КОНТАКТИ

 17. Reply
  Георги Георгиев 27.06.2014 at 8:34

  Здравейте, имам 15 пчелни семейства, мога ли да кандидатствам с тях по тази мярка 112, или трябва да се насоча към някоя друга ?
  Другият ми въпрос е, ако искам да отглеждам орехи, какво ми е необходимо ?
  Благодаря предварително !

 18. Здравейте , променя ли се минималния размер на стопанството за отглеждане на гъба кладница ?

  Благодаря предварително

 19. Reply
  Виктория 06.06.2014 at 11:50

  Здравейте кога според Вас ще бъде отворен приемът по мярка 112?

  • Reply
   Ивайло Янков 06.06.2014 at 15:48

   Здравейте Виктория,

   Моля да се свържете с нашия офис в Сливен за повече и по подробна информация по Мярка 112 – Млад фермер. Техните контакти може да вземете от нашия сайт.

 20. iskam da popitam iskam da kupq edna ka6ta i da kanditstvam po programa da se restavrira i da stane ka6ta za gosti ima li nqkvi 6ansove?

  • Reply
   Ивайло Янков 04.06.2014 at 11:10

   Здравейте Румен,

   Исканата от вас дейност може да бъде финанисрана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на приоритетна община за програмата. Тях може да видите тук: https://finansirane.eu/?p=310

1 2

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0