ВЕИ Мораториум – Стратегии

Стратегии за предпазване от мораториума за инвеститорите във фотоволтаични електроцентрали по мярка 312.

Трябва да сте сигурни, че мораториум върху бъдещите инвестиции във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) няма да има. Ние в Министерството на икономиката смятаме, че подобни проекти не трябва да се замразяват, а просто трябва да се въведе по-рестриктивен режим при одобряването на някои от исканията.” Това изявление беше направено от министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков по повод инвестиционните намерения на голяма немска компания за изграждане на вятърен парк край Кюстендил.

Дали това обаче е наистина така. Този въпрос се обсъжда горещо от няколко седмици насам, както в политическите, така и в бизнес средите. Finansirane.eu разполага с работен документ на проект за решение на Народното Събрание, в който има описани много точно 6 точки. Малко преди да бъде гласуван този документ представители на няколко компании и асоциации указаха силно бизнес и политическо лоби, за да могат да бъдат защитени интересите на всички страни. В крайна сметка две от точките на този документ са много интересни:

„Временно се преустановява изграждането на вятърни генератори, водноелектрически централи, фотоволтаични или соларни инсталации на територията на Република България, включително в случаите, за които има издадени разрешения за строеж, по които строежът не е започнал по смисъла на чл.157, ал.1 от Закона за устройство на територията.”

„Мерките в настоящото решение не са отнасят за планове, програми, проекти и инвестиционни предложения за изграждане на фотоволтаични и соларни инсталации в урбанизирани територии – населени места и селищни образувания, върху съществуващи сгради в отделни урегулирани имоти извън тях, както и за промишлени терени и земи, които подлежат на рекултивация.”

Този мораториум приет в този вид ще засегне 2 групи от хора. Първата група са такива които са подали проекти по мярка 312 и очакват тяхното одобрение. В този случаи добра стратегия ще бъде да започнат реализирането на техните проекти само на хартия или по смисъла на чл. 157, ал. 1 от ЗУТ.

Процедурата, която в най-общи линии трябва да се извърви е следната:

1. Надзорната фирма подготвя цялата документация и протоколи.
2. Протоколите се подписват от инвеститора и строителя.
3. Заверяват се от общината и с неин представител се открива строителна площадка

Тази процедура не би трябвало да отнеме повече от една седмица на инвеститорите.

Втората група от засегнати хора са тези, които тепърва подготвят проекти за изграждане на фотоволтаични електроцентрали. От една страна, ако имат УПИ (Урегулиран поземлен имот) спрямо точка 6, този мораториум не би трябвало да ги засяга. Ако обаче тепърва встъпват в процедура по промяна статута на земеделска земя, тогава този мораториум би могъл да засегне една част от инвеститорите.

Третата група хора са големите инвеститори във вятърни водни, соларни паркове и спекуланти, които изкупуват масово земеделски земи с цел урегулирането им, а от там и повишаването на цената на тези земи. Тази група ще бъде най-вероятно най-силно засегнатата.

Въпреки всичко, ако мораториумът бъде приет така както е описан в работния му вид, ще има смисъл, тъй като ще отпаднат „големите играчи” и спекуланти, които на хартия са завзели многократно целия капацитет на електро преносната мрежа.

28 Comments
 1. Reply
  Ивайло Янков 15.12.2010 at 15:05

  Здравейте Константин,

  Проверката на УРН номера, който сте дали показа следното:

  УРН: 445354
  БЕНЕФИЦИЕНТ: „Пидакар Гранд“ООД
  ИД НОМЕР: 16/312/00775
  ДАТА ИД: 17.7.2009
  СЪСТОЯНИЕ: В ПРОЦЕС НА ПРОВЕРКА ЗА ДОПУСТИМОСТ В ЦУ
  МЯРКА:M312

  Моя съвет към вас е да се свържете с съответната РА където сте входирали проекта и да попитате защо все още Ви е там проекта

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 2. zdraveite“

  iskam da vi popitam ne6to koeto me valnuva.na 17.07.2009 godina imame podaden proekt po miarka 312, za ob6tina stamboliiski stava vapros.proekta e stignal do sf do edna instancia i e sprial imam predvid mogete li da pomognete ne6to.vxodia6tia nomer e URN-445354.

  BLAGODARIA VI TEL ZA KONTAKTI.0876848580

 3. Reply
  Ивайло Янков 29.11.2010 at 11:27

  Здравейте г-н Митрев,

  Може да кандидатствате по програма „Развитие на селските райони“,Мярка 312 за изграждане на ФВ – ЦЕНТРАЛА. Имайте предвид , че ако земята, която имате е до 4 категория то тогава няма да може да смените статута тъй като има забрана да се променя предназначението на земеделска земя до 4 категория за изграждане на ФВ – Централи и като цяло ВЕИ.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 4. Имам земя(земеделска) в община Приморско гр.Приморско област Бургас 15декара до далекопровод
  имам ли шанс за кандидатстване по програма за фотоволтаичен парк като приемем че ще се смени статута на необходимата категория

 5. Благодаря, за бързият Ви отговор!

 6. Reply
  Ивайло Янков 29.10.2010 at 12:02

  Здравейте Иванка,

  Не може да кандидатствате директно в ЕК. Това са програми, които се администрират от българското правителство.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 7. Здравейте!
  Мога ли да участвувам за финансиране по Програмата за развитие на селските райони,мярка 311 и 312,директно в ЕС.

 8. Reply
  Hristo Telbizov 09.07.2010 at 13:10

  Molq izprashtaite mi vashite gotovi(udobreni)proekti za fotovoltai4ni centrali.Shte Vi pomogna da gi realizirate -razpolagam s investitori. hristo_telbizov@#######

 9. Reply
  Ивайло Янков 19.05.2010 at 15:36

  Приятели,

  Екипа на Finansirane. eu поднася най – искрените си извинения за неотговарянето на вашите въпроси към нас. Това се дължи на технически проблем, свързан с преместването на информационния портал Finansirane. еu на собствен сървър.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

 10. Reply
  Драгомир 03.05.2010 at 14:25

  Здравейте!
  Може ли да кандидатствам по програма 312 – за фотоволтични централи и инсталации. По програмите за развитие на селските райони. Разполагам с 3 дка стопанска земя. В района на с.Пчелник общ. Долни чифлик обл. Варна, със статут на стопански двор. За каква мощност мога да кандидатствам.

 11. Reply
  Т.Василева 23.04.2010 at 8:58

  В продължение на една година проучвах всичко отнасящо се до фотоволтаични системи. В състояние съм да напиша дисертация по темата. Имам проект за изграждане на Фотоволтаична система до 1 MWh. Имам договорен парцел за изграждането й. Предстои ми договаряне на финансирането . Все още ме тревожи „изненадата“ която може да ни сервира правителството, чрез внасянето на промени на цената, сроковете на договора или пълния мораториум за изкупуването на ел.енергия от ВЕИ. Много е важно кредитирането да бъде гарантирано с договор за покупко-продажба, без клаузи за промяна на срока на договора и цената-едностранно от страна на държавата . Инвестицията се изплаща за около 9-10 години. Кой може да ми гарантира, че договорът с държавата ще бъде коректен и неподлежащ на промяна? Освен това, за уреждането на кредитирането, документацията за изграждането и самото изграждане ще отнеме около 6- 8 месеца, а в по-лошия случай до една година до въвеждането й в експлоатация и присъединяването съм електропреносната мрежа. Каква гаранция ще имам, че до тогава държавата няма да промени цените, сроковете на договора или въведе пълен мораториум на изкупуването?

 12. Reply
  Иавайло Здравков 05.03.2010 at 11:21

  Здравейте Мариела,

  Агломерация е процесът на сливането на големите градове и разположените около тях по-малки селища в една обща урбанизирана територия. Община Нова Загора е приоритетна по програма „РСР”, Мярка 312, но попада под обхвата на агломерационните ареали, което означава, че ще загубите 20 точки, но след като вашият проект ще бъде в сферата на ВЕИ, което е топ приоритет ще получите 15 точки. При това положение нещата се изравняват, също така не трябва да се позволява загуба на други точки. Имайте предвид, че няма проект, който да събере максимум брой точки.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 13. Reply
  Мариела Димтрова 04.03.2010 at 15:49

  Здравейте Господин Янков.Искам да ми обясните какво означава агломерационни ареали и дали земи в община Нова Загора отговарят на изискванията за построяване на фотоволтаичен парк.Благодаря.

 14. Reply
  Иавайло Здравков 04.03.2010 at 15:33

  Здравейте Добромир,

  Ако става въпрос за изграждане на ФВ – Централа, слънце греенето е почти едно и също за цялата страна. Относно местата, които сте посочили, както в село Ягнилово, така и в село Чернево са добре за кандидатстване. Въпросът тука е коя земя е по подходяща за изграждането на самата централа, ако една от тези земи е в регулация още по добре.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 15. Reply
  Добромир 04.03.2010 at 15:00

  Здравейте Господин Янков искам да ви запитам имам земи на няколко места да ми кажете къде да се насоча най добре село Ягнилово общ.Ветрино обл.Варна 10дк,село Чернево общ.Суворово обл.Варна 5дк,село Божурово общ.Добрич обл.Добрич ако можете да ми кажете кой от тези имоти е най подходящ за тази цел предварително благодаря.

 16. Reply
  Иавайло Здравков 01.03.2010 at 15:00

  Здравейте Васил,

  Община Ботевград попада в агломерационните ареали на РБ, но както сте видял общината е приоритетна и може да кандидатствате с проект за финансиране. Моя съвет към вас е да намерите земя и то урегулирана в община, която е извън агломерацията на РБ. Смяната на статута на ЗЗ може да се окаже проблем ако е от 1-4 категория.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 17. Здравейте,
  имам имот в с.Трудовец Община Ботевград Област София,
  Имам план за реализация на проект за Фотоволтаична централа.
  Имота е със статут на земеделска земя,който смятам да променя.
  Влиза ли земята в агломерационните ареали и мога ли да кандидатствам по мярка 312 ?

  Доскоро !

 18. Reply
  Иавайло Здравков 26.02.2010 at 11:15

  Здравейте Красимир,

  Това означава, че проекта Ви ще загуби 20 точки, което не е много добре! Ако въпросното село е към община Гурково, то тогава въобще не може да кандидатствате с проект за финансиране. Така или иначе Вие може да кандидатствате с проект по Мярка 312, ако земята попада под обхвата на община Балчик.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 19. Reply
  Krassimir Enchev 25.02.2010 at 18:08

  Zdraveite g-n Zdravkov,

  Imam zemq v blizost do Balchik. Dori se bqxhme sreshtali s Vas i komentirahme, che e podhodqshta za proekt za fotovoltaichna centrala. Sega za purvi put vijdam tova iziskvane za aglomeracionnite areali – obshtina Balchik e v tozi spisuk. Kakvo oznachava tova i triabva li da se otkaja ot kandidastvane za proekt po tazi programa na moqta zemq? nai-stranno e, 4e ob6tina bal4ik e v tozi spisuk, ob6tina gurkovo ne e, a zemqta mi e v selo, koeto e po-blizo do Gurkovo

 20. Reply
  Иавайло Здравков 22.02.2010 at 16:40

  Здравейте iliikov,

  Община Стамболийски е приоритетна по програма „Развитие на селските райони”, Мярка 312 и Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по нея. Имайте предвид, че общината е в агломерационните ареали на РБ, което означава, че вашия проект ще стартира с – 20 точки и това може да е проблем при неговото одобрение. Не мога да Ви кажа точно каква мощност може да бъде изградена тъй като това се преценява на база избраната технология и панели.

  Моя съвет към вас е да се ориентирате към общини, които са приоритетни и са извън агломерационните ареали на РБ.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 21. здравейте,
  Разполагам със седем декара земеделска земя в района на с. Йоаким Груево общ Стамболийски област Пловдив, която е в процедура по смяна на статута. Остана само да се плати държавната такса за да влезе в сила решението за промяна. \\Какъв е шанса да получа одобрение, респективно финансиране и ако има такъв каква мощност фотоволтаици може да се разположи.
  Има ли приоритетни райони в които да е по – сигурно че ще бъде одобрен проекта и кои региони са това.
  |Родопите например????????
  Благодаря Ви

 22. Reply
  Иавайло Здравков 17.02.2010 at 11:44

  Здравейте г-н Александров,

  Село Пороминово (област Кюстендил) се намира в Югозападен регион на България и е част от община Кочериново, която е приоритетна по програма „Развитие на селските райони”, Мярка 312 и Вие може да кандидатствате с проект за финансиране.

  Относно земята това, че е ливада означава ще трябва да и сменяте статута, за да отговори на трета категория строеж по ЗУТ. Моя съвет към вас, ако може да намерите земя, която е вече урегулиран, ще си спестите доста време и средства.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 23. Разполагам с 1 дка ливада в с Пороминово – община Кочериново, за сега нямам фирма, но искам да си открия и да кандидатствам по 312 за фотоволтаична централа. Може ли някой да ми каже имам ли някакъв шанс и къде мога да получа сигурна информация?

 24. Reply
  Иавайло Здравков 18.01.2010 at 13:06

  Здравейте Костадин,

  Мярка 312 се очаква да отвори новия прием на документи към март тази година.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 25. Reply
  Иавайло Здравков 18.01.2010 at 12:57

  Здравейте Петър,

  Екипа на Finansirane.eu и консултантска компания novek може да Ви съдейства при подготовката и управлението на проекта за финансиране към съответната програма.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 26. Reply
  Костадин Симеонов 17.01.2010 at 21:02

  Здравейте,

  към момента Мярка 312 активна ли е, или е спряна.Благодаря Ви и с пожелание за успешна седмица и упешна 2010 година

  С уважение
  Костадин симеонов

 27. razpolagam sas zemq ot 2,5dk v selski rauon ob6ina Maglij: 1.Promenen ststut 2.Ideen proekt za fotovoltai4en park 60-64kv 3.Viza za proektirane i montaj 4.Dokyment EVN za bezprepqstveno podklu4vane kam sistemata 5.Ograda i oxrana Molq, za konsultasiq za izgrajdane na fotovojkai4niq park

 28. Ако това е замисъла на правителството няма да е лошо. Но не мога да повярвам, че ще го направят просто така за хората. Не вярвам, и че го правят за да не се изпълнят квотите от чужди инвеститори. По мое мнение го правят за да могат да наваксат изпуснатото. Много големи проекти има готови, и хората във властта не са се подготвили, ще спрат всичко, ще си преотредят земите и после познайте кои проекти ще бъдат одобрени. Ако правителството иска да направи нещо за редовия гражданин, нека да не създава препятствия по мерки 311 и 312. Да се стимулира и изграждането на соларни паркове по покривите на семейните къщи. Не електроразпределителните дружества да ти казват, че ще ти плащат само разликата, с което да принуждават желаещите да търсят други фирми, на които да отдават покривите си. Има някой неща, които могат много да облекчат инвеститорите. Да се направи подобна на немската програма за 100 000 покрива, да се предвидят данъчни облекчения, да се улеснят процедурите и да се намалят сроковете за изкарване на необходимите разрешителни. Не процедурата да трае над една година за достигане до строително разрешение. Ако програмата са енергийна ефективност и конкурентно способност признава изграждането на соларни системи за собствени нужди не само за промишлени предприятия а и за домакинствата, тогава ще има много желаещи които ще искат да си изградят система за собствени нужди и да получат до 70% безвъзмездна помощ.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0