Мярка 6.4 – Частните детски градини и Домовете за възрастни хора ще получават максимален приоритет за финансиране.

През настоящата 2018 година предстои откриването на една от най-дългоочакваните процедури за финансиране от ПРСР 2014-2020, а именно подмярка 6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“, изпълнявани на територията на селски район. Приемът по 6.4 тази година ще бъде разделен на три части с отделни бюджети и критерии за подбор на проектните предложения, в зависимост от сектора за който се кандидатства: Производство, Услуги, или Занаяти.

Към приемът по сектор Услуги, конкретно посочени като приоритетни (съгласно приложените критерии за оценка) са Дневните грижи за малки деца и Социалните грижи с настаняване на възрастни хора.

Основното предимство на бенефициентите е, че посредством подмярка 6.4 ще могат да се възползват от безвъзмездна финансова помощ в размер до 200 000 евро. Допустими разходи по 6.4 са закупуването и/или ремонтирането на сграда за осъществяване на основните дейности. Още, по проектите могат да се закупят и всички необходими материални и нематериални активи, необходими за нормалното функциониране на обектите. Допустими за финансиране са и разходите за хонорари на консултанти, инженери, архитекти и пр.

Повече информация, относно кандидатстването по 6.4 за извършване на някоя от посочените две инвестиции, може да намерите като последвате линковете по-долу:

 

 

Изграждане/ ремонтиране и оборудване на Частна детска градина или Ясла по мярка 6.4

[button color=“red“ size=“medium“ link=“https://risuku.eu/portfolio-items/%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0/“ icon=““ target=“true“]НАУЧИ ПОВЕЧЕ[/button]

Изграждане/ ремонтиране и оборудване на Дом за възрастни хора по мярка 6.4

[button color=“red“ size=“medium“ link=“https://risuku.eu/portfolio-items/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%87%D0%B5%D0%BA%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%BC-%D0%BF%D0%BE-%D0%BC%D1%8F%D1%80%D0%BA%D0%B0-6-4-%D0%B4%D0%BE%D0%BC-%D0%B7%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD/“ icon=““ target=“true“]НАУЧИ ПОВЕЧЕ[/button]

Повече информация за други приоритетни и потенциално успешни проектни идеи по подмярка 6.4, може да намерите, като посетите нашата нова онлайн платформа RISUKU, изцяло създадена с цел подпомагане на кандидатите по 6.4, както и подготовка и управление на техните проекти.

6 Comments
 1. Reply
  Кремена 20.12.2019 at 9:08

  Здравейте!
  Живея в китното с.Турия.Тихо,спокойно,с малко на брой хора,но пълно с много топлина и уют.
  В селото има нефункционираща ДГ .Имам питане може ли да се запази сградата ,участвайки в програма в полза запазване бита и културата в съзнанието на децата,а по-точно реконструиране в нещо като зелено училище.
  В селото има работеща розоварна,много насаждения на маслодайна роза и други билки.
  Имаме възможност да покажем,да научим децата от градовете на много неща,а именно цялостния процес в образуването на розово и лавандулово масло,засаждане на земеделски култури,дори работа с диканя,стан,буталка за масло ,предене и други .
  Село Турия е в близост до курортния град Павел баня и има постоянна посещаемост на родната къща на Чудомир.Имаме и къщи за гости с почти постоянна заетост.
  Туристите,който посещават селото ни са запознати и с легендите и местностите свързани с тях.
  Живи се интересувам има ли път ,по който да запазим съществуващите сгради,да направим местенце,в което децата ни да имат възможността да се докоснат до бита на дедите ни,да усетят сладостта от детството на дедите ни.И пак подчертавам,посещаймостта от туристи е постоянна.
  Благодаря Ви за отделеното време!

 2. Reply
  Димитрина Найденова-Стойчева 19.10.2018 at 8:49

  Здравейте!За изграждането на дом за възрастни хора-пансион, в населено място, без действащ застроителен план и без приет ОУП на общината, в зона за малкоетажно жилищно застрояване, необходимо ли е изготвяне на ПУП с конкретно предназначение – за пансион или може само с виза за проектиране, при спазване на показателите, дадени в Наредба № 7 за ПНУОВТУЗ? Благодаря!

 3. Извинете ,какъв е проблема защо няма да бъде публикуван? Всичко е подпълнено!

 4. Смятаме ,че са малко тези евра 200хил. За ремонти , консултанти , архитекти, оборудване? След това ще имаме ли подкрепа за персонал храна на старите хора!

 5. Reply
  Мария Стоименова 19.09.2018 at 15:13

  Възможно ли е в Гр. Димово Видинска община да се направи старчески дом?
  Тези 200 хил. евра доколкото разбираме са достатъчни за ремонти, за оборудване са малко!. ,зависи до колко трябва да са наетите стари хора? Възможно е да не стигнат за до оборудването? След това ще бъдем ли подкрепени от МТСП , за наетите служители допълнителни пари?

  • Здравейте, г-жо Стоименова!
   Общ. Димово е допустим район за реализиране на проект по подмярка 6.4.1. Безвъзмездното финансирането е с интензитет от 50% от допустимите разходи, а другата част е собствено финансиране.
   Допустими дейности обхващат изграждане, реконструкция, ремонт на сгради, закупуване на оборудване, външни услуги. Разходи за заплати не са допустими по мярката.
   Евентуалното финансиране по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ следва да се получи след кандидатстване с отделен проект по нея, като не можем да дадем информация дали и кога ще има подходяща процедура. Поздрави!

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0