НАЗ преминава към ефективни протести от 3 април

Тази вечер от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) изпратиха декларация, в която обявяват готовност за протести от 3 април. Недоволството на бранша е в резултат на Законопроекта за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. На 15 март 29 земеделски организации се обявиха с декларация срещу същия законопроект:

Земеделската общност излезе с обща декларация срещу законопроект за горивата

Тя обаче не бе взета под внимание от депутатите, поради което асоциацията подготви нова декларация, която гласи следното:

Декларация на НАЗ

Днес, 26 март 2018 г., на извънредно заседание на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), бе разгледан Законопроекта за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход (внесен в НС на 7 март 2018 г.) и обсъждането му на 22 март 2018 г. от Комисията по наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.

Въпреки че направихме опит да представим ясни аргументи против включването на  земеделските производители в обхвата на горепосочения законопроект, поради лоша чуваемост и лобистки подход на ръководене на заседанието на Комисията, предложенията ни бяха бламирани.

Изправени пред реалната опасност от вменяване на неприложими изисквания, извънредно тежък бюрократичен и финансов режим на регистриране, които поставят под безпрецедентен натиск българския земеделски производител, ние заявяваме категорично, че ще отстояваме бъдещето на земеделския сектор.

Недопустимо е борбата срещу нелегалния внос и търговия на горива да води до утежняване на дейността на земеделските стопанства. 

Нелогично е да се допуска колизия с основополагащите принципи и да се ограничават  основните права, залегнали в Договора за функциониране на ЕС и в чл.16 от Хартата на основните права на Европейския съюз, а именно: свободата на упражняване на стопанска или търговска дейност, свободата на договаряне и свободната конкуренция.

Резултатът от първото разглеждане на законопроекта от водещата парламентарна комисия не ни остава друга възможност, освен да пристъпим към протестни действия.

В тази връзка:

  • Настояваме народните представители от 44-то Народно събрание да изключат земеделските производители от обхвата на закона;
  • Заявяваме своята непримиримост и нетърпимост към несправедливото възпрепятстване и подигравката с достойния и честен труд на земеделските производители;
  • Категорично се дистанцираме от всички лица, замесени в злоупотреби и контрабанда с горива и подкрепяме прилагането на адекватни мерки и контрол срещу тези практики;
  • Изразяваме готовност да предоставим конкретни предложения за подобряване на регулацията и контрола;
  • Заявяваме, че при неприемане на нашите искания, от 3 април 2018 г. НАЗ преминава към провеждане на ефективни протестни действия;
  • Потвърждаваме своята решимост да отстояваме исканията си до край.

 

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0