Най-масово защитаваме българското вино в Европейския регистър.

Трапезата в МЗХ Снимка на Мартин Иванов

Трапезата в МЗХ
Снимка на Мартин Иванов

Българските производители защитават най-масово нашенските вина, като ги вписват в Европейския регистър. От общо 74 защитени родни продукта, 55 са именно вина. 13 са са ракиите със защитени наименования, а 6 са земеделските продукти и храни. Това съобщи днес земеделският министър Десислава Танева при срещата си с производители на храни и напитки, които бяха подредили трапеза с уникални нашенски деликатеси.

България е на 8-мо място по брой на защитени продукти, въпреки, че сме станали активни чак през 2011 г., посочи министър Танева. Пред нас са държави с традиции като Франция и Италия.

Сред защитените ракии са Сливенска перла, Бургаска мускатова, Поморийска гроздова и други. Земеделските храни и продукти със защитено наименование са розовото масло плюс Горнооряховския суджук. В списъка на „Храни с традиционен специфичен характер“ са Филе Елена и Врат Тракия. В процедура са още Говеждата пастърма и Троянската луканка.

Министър Танева информира, че продуктите със защитени наименования имат по-големи шансове да се реализират на международните пазари. Европейската комисия е одобрила 33 промоционални програми, от които 4 са български.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0