Намаляването на земеделските субсидии заради Brexit ще сблъска Изтока и Запада

Чехия и Германия ще са най-потърпевши, ако с намалят средствата за най-големите стопанства

Намаляването на земеделските субсидии заради Brexit ще сблъска Изтока и Запада, пише изданието  Politico, цитирано от „Инвестор.БГ“.

Европейският комисар по въпросите на земеделието Фил Хоган вече е под напрежение как да съкрати 59-те млрд. евро годишен бюджет за селското стопанство.

Европейската комисия търси изход чрез вариана да намали европейското финансиране за големите ферми. Големият проблем на този план е, че ще засегне болезнено бедните, но големи стопанства в Източна Европа.

От орязването на субсидиите в селското стопанство ще пострадат основно Чехия, Словакия и източните провинции на Германия, защото фермите там са по-големи, отколкото където и да е в ЕС. Например в Чехия средният размер на стопанствата е 133 хектара, докато за целия ЕС е 16 хектара. По данни на Евростат към 2013 година средната големина на фермите в България е 18,3 хектара.

Според данните на местните земеделски организации 2,6% от големите ферми в Чехия управляват 81% от земеделската земя в страната и добиват 70% от млякото.

Последното, от което се нуждае Брюксел, е още един сблъсък с Централна Европа, особено след скандала с двойните стандарти на храните. В допълнение ще се появи и старото огорчение на Изтока, че Общата селскостопанска политика (ОСП) е насочена към Запада и плаща повече на западните фермери, пише Politico.

В някои провинции на Източна Германия се е запазило кооперативното стопанство, познато от комунистическо време. Млечна ферма в Тюрингия например е взела 950 хил. евро под формата на директни плащания през 2016 година. В Бранденбург пък ферма за картофи с площ от 4 300 хектара е получила 700 хил. евро субсидии от ЕС.

Първите варианти на реформа в селскостопанската политика посочват ограничения за субсидиите между 60 хил. и 100 хил. евро на година. Допускат се обаче и изключения, за да бъдат защитени работни места.

Чехия в момента получава 1,2 млрд. евро годишно субсидии за селското стопанство. Местните власти изчисляват, че тези пари ще намалеят с 43,5%, ако лимитът бъде определен на 60 хил. евро, и с 30,5%, ако лимитът е 100 хил. евро. Очаква се, че страната ще бори с всички сили, за да не допусне това намаление на субсидиите и вече търси коалиции със Словакия, както и с Германия.

Самият чешки премиер е лично засегнат от казуса – Анджей Бабиш е собственик на най-големия земеделски холдинг в страната – Agrofert, който е получил 14 млн. евро от европейските фондове през миналата година.

Според наблюдатели обаче земеделската политика е разбила модела на семейните ферми и сега ЕС трябва да направи избор – да субсидира ли малките и средните стопанства, или да защити индустриалното селско стопанство.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0