Наши зърнопроизводители се включиха в конференцията “Мир и земеделие” в Унгария

Свилен КостовНационалната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и зам.-министърът на земеделието и храните Свилен Костов взеха участие в третата конференция “Мир и земеделие”, която се проведе в град Сарваш, Унгария. Форумът е в рамките на инициативата “Хляб на мира”. Асоциацията бе представена от Светослав Русалов, Мариела Йорданова, Димитър Мачуганов, Николай Киров, Теодор Тодоров и Ася Гочева.

На специална църковна церемония бе осветен приготвения с тазгодишната реколта от ръж Хляб на мира, съобщават на електронната си страница от НАЗ. Земеделските министри на Унгария – Шандор Фазекаш, Германия – Кристиан Шмид и българският заместник-министър на земеделието Свилен Костов отправиха обръщенията си към 12-те държави от Проекта. Посланията на официалните лица бяха за повече разбирателство и единство между народите в ЕС, за преодоляване на съвременните предизвикателства пред земеделието да се произвежда повече и по-качествена продукция. След това унгарският министър предаде Хляба на мира на българския си колега, с което символично бе отбелязано предстоящото българско домакинство на конференцията през 2017 г.

На организиран семинар неправителствените организации от всички държави партньори на инициативата дискутираха темата за ролята на младото поколение в бъдещето на селските райони. След встъпителните слова на председателя на НАЗ Светослав Русалов и на Даниел Копершмид от Германската асоциация на младите фермери бе изведено заключението за съществуващи идентични трудности от инфраструктурно естество в условията за живот в селските райони в България и Германия. Обменени бяха примери за добри практики в отделните страни, благоприятстващи задържането и привличането на младите хора в тези райони.

Форумът завърши с приемане на обща декларация „За земеделието няма бъдеще без младежта“, според която икономическото, социалното и екологичното измерение трябва да бъдат отчитани едновременно при прилагане на мерки за справяне с демографските предизвикателства. Документът бе финализиран с изразена необходимост от действия както на национално, така и на европейско ниво, за свързване на младото поколение със земеделието и селските райони.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0