На 12 септември земеделската общност представя в агроминистерството позицията си за новата ОСП

Браншовите организации подготвят декларация до Бойко Борисов, Томислав Дончев и Владислав Горанов с настояване за силен бюджет за ОСП след 2020

Земеделският бранш ще представи пред управляващите единната си позиция за Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 година на 12 септември в Големия колегиум на МЗХГ. Това стана ясно от думите на министър Румен Порожанов по време на третото заседание на Работната група към „Национален земеделски форум – ОСП след 2020 г.“, което се проведе на 8 август в Стара Загора.

Във форума, чиято цел е да определи националната позиция на България за бъдещето на ОСП, участват представители на над 30 браншови организации, представители на научните среди и синдикати, както и експерти от МЗХГ. На срещата участниците подложиха на дискусия Стълб II на ОСП, инструментите за управление на риска и общата организация на пазарите.

„Браншовите организации са много напреднали в комуникацията за новата ОСП. Положително е, че има консолидация във вижданията, независимо от нюансите на различните организации. За нас е много ценен целият този разговор и документите, които ще излязат от бранша, коментира след заседанието Румен Порожанов.

„Земеделската общност е все по-близо до единна позиция за ОСП след 2020. Предстои Работната група да съгласува финалния документ, като до края на месец август браншовите организации ще могат да изпратят за съгласуване финалните си предложения за българската позиция в писмен вид.” Това заяви изпълнителният директор на АЗПБ Таня Дъбнишка.

Основните приоритети, по които браншът постигна консенсус до момента са: силен и адекватен на целите и амбициите бюджет, запазване на структурата на ОСП с два стълба, запазване на директните плащания, опростяване на цялостната политика, запазване нивата на подпомагане, силно застъпена обвързана подкрепа надградена по отношение на качеството, изравняване на нивата на подпомагане между държавите членки, запазване и увеличаване на заетостта в селските райони, продължаване на СЕПП, по-голяма гъвкавост за държавите членки, премахване на исторически подход и недопускане на практики, свързани с протекционизъм.

На срещата стана ясно, че браншовите организации подготвят декларация до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов с цел настояване за силен бюджет за ОСП след 2020. Земеделската общност ще очаква подкрепа от управляващите, тъй като решението за бюджета на ОСП след 2020 ще е следствие от решението на финансовите министри на страните членки на ЕС за многогодишната финансова рамка.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0