На 90-ия й рожден ден уникалната сграда на МЗХГ бе отворена за посетители

„През тази година се навършват 90 години от построяването на сградата и 70 години откакто в нея се помещава Министерство на земеделието в различните му формати. Тя е символ на изключително важния за България земеделски бранш.“ Това каза министър Румен Порожанов,  по време на Деня на отворените врати на Министерство на земеделието, храните и горите. Той обясни, че сградата е културно-историческа ценност и символ на държавността. „Старинният часовник, който е разположен между двете кули напомня, че винаги трябва да сме в крак с времето и да работим в помощ на земеделците“, посочи министър Порожанов.

Гостите имаха възможност да разгледат специално направена изложба от експонати на Националния земеделския музей към Селскостопанската академия, а от сдружение „Българска история“ разказаха историята на сградата.

Проектът на сградата е дело на утвърдения арх. Никола Лазаров. Той е един от първите българи получили образование в странство и официалното звание „архитект“. През 1912 г. проекта му за Окръжна палата (днес МЗХГ) получава първа награда на престижен международен конкурс. Наградата е присъдена от изтъкнати френски, италиански, австрийски и български архитекти. Реализацията на проекта, обаче се забавя заради избухването на Първа световна война и строежът започва едва през 1920 г. В строежа се включват стотици работници.

Войната се намесва в съдбата на сградата и в исторически-архитектурния й стил. След нейния край пищните барокови форми от проекта на арх. Никола Лазаров вече не са „на мода“ и не отговарят на времето си. След възникнали недоразумения с инвеститора архитект Лазаров се оттегля от изпълнението на обекта, а изпълнението на проекта е прехвърлено на неговия пръв помощник арх. Илия Попов. Заради сложното и обемно за времето си строителство сградата се строи над 7 години и е завършена окончателно през 1927 г.

Изградена в бароков стил, сградата се откроява ¬ с извита фасада, богато украсена с декоративни елементи, ¬ каменни колони, балкони с балюстради, гирлянди от цветя и плодове, медальони и др.  В центъра на големия купол пък е разположен часовник, декориран с пластика, наподобяваща венци и медальони.

Вътрешността на сградата създава тържествено настроение с елипсовидното си фоайе след главния вход, оформено с мраморни колони, гипсови орнаменти  и големи стъклени полилеи.

Подовите плочи са изработени от цветен цимент със стъклена глазура, които са специално изработени от чешка фабрика през двайсетте години. Те са положени така, че век по-късно нито веднъж не се е налагало да бъдат поправяни.

Денят на отворените врати е първата от серия инициативи,  които ще продължат и по време на българското председателство на Съвета на ЕС.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0