Нова европейска програма „ Хоризонт 2020” ще финансира малки и средни компании с иновационни идеи.

Нова европейска програма „ Хоризонт 2020” с бюджет 79 млрд. евро за 2014-2020 ще финансира иновации. Малки и средни български компании ще могат да кандидатстват за финансиране на иновации директно от Брюксел. Различното при нея е, че за разлика от другите оперативни програми, при които има определен бюджет за всяка страна членка, при „Хоризонт 2020” средствата се разпределят на конкурсен принцип в конкуренция между всички членки на Европейския съюз (ЕС) и асоциирани държави, сред които е и Турция, пише capital.bg.  В таблица сме представили синтезирано условията, както и профил на потенциалните бенефициенти.

Наименование на програмата „Хоризонт 2020”
Бюджет 79 млрд. евро
Приоритети
 1. Високи постижения в научната област – с 26 млрд. евро ще бъдат насърчавани върхови научни постижения
 2. Водещи позиции в промишлеността (технологично лидерство) – с 18 млрд. евро ще се финансират инвестиции на малки и средни фирми в ключови технологии в приоритетни сектори като ИКТ, нанотехнологии, роботика, биотехнологии, космос
 3. Обществени предизвикателства – 32 млрд. евро за проекти в седем области:

-здравеопазване;

-селско стопанство,

-морско дело

– биоикономика;

-енергетика;

-транспорт;

-действия по климата, околна среда, ресурсна ефективност и суровини;

-мислещи общества;

-сигурност.

Кой може да стане бенефициент Малки и средни компании. Предимство ще имат фирмите, които правят собствени разработки, независимо дали със свои  или с привличане на специалисти отвън.
Допустими дейности: 

 • Първа фаза

 

 

 

 

 • Втора фаза

 

 

 • Трета фаза
 • предпроектно проучване на технологичната, практическата и икономическата приложимост на собствена  иновативна идея или концепция. Дейностите, които програмата ще финансира през тази първа фаза, могат да включват оценка на риска, пазарно проучване, привличане на клиенти, управление на интелектуалната собственост, разработка на иновационна стратегия, търсене на партньори, осъществимост на концепцията.
 • Дейности, свързани с индустриалната готовност и пускането в продажба на иновативния продукт или услуга (емонстрация на продукта, тестване, изготвяне на прототип, първоначалното пускане на пазара)

 

 • „Комерсиализация“. На тази фаза не се финансират пряко фирми, тъй като вече има готов продукт. Ще се дават само безплатни консултации. Този процес ще тече и през трите фази. Консултирането ще се извършва от експерти на Enterprise Europe Network – България. Освен това ще има безплатни консултанти и от Европейската комисия – тесни специалисти, които ще извършват надзор на проекта, но и ще помагат за реализацията му.
Финансиране %
 • 70-100%
Максимална безвъзмездна сума за 1 проект
 • За първа фаза: 50 хил. евро; компании с иновативни проекти, които вече имат стратегически бизнес план могат да кандидатстват с проекта си за по-голямо финансиране – от 0.5 до 2.5 млн. евро
Продължителност на изпълнение
 • За първа фаза: 6 месеца
 • За втора фаза 12-24 месеца
Как се кандидатства По електронен път на адрес – http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/

Според Ангел Милев, програмен директор на фондация „Приложни изследвания и комуникации“ : „Важен критерий за оценка на всички проекти е приложимостта на идеята, доколко тя е пробивна и какво променя на съответния пазар, независимо дали става въпрос за малка или голяма пазарна ниша. „Вероятността вашият проект да спечели безвъзмездно финансиране от „Хоризонт 2020″ е 1:10“.

Какво отличава „ Хоризонт” 2020 от останалите оперативни програми?

Брендън Хоудън обяснява, че всички процедури са облекчени, кандидатстването става само по електронен начин, а бюджетът на програмата не е разделен между страните-членки, а е общ и за него се борят проекти от всички държави-членки, както и асоциираните страни, като Турция. Срокът от подаване на проекта до подписването на договора за безвъзмездно финансиране на одобрените кандидати се съкращава от 12 на 8 месеца.  Ще се финансират предложения, които са по-близко до пазара.

Райнхард Шулте изтъква и друго предимство, свързано със заплащането. Досега то зависеше от вида на участника и дейността на проекта. „Това водеше до различно финансиране в рамките на консорциум от няколко фирми и до неминуеми преговори вътре в консорциума. Сега ще се прилага един и същ процент на финансиране независимо кой с каква дейност се занимава в консорциума. Няма неизвестност, няма несигурност, няма преговори“

 

По материал на capital.bg

1 Comment
 1. Здравейте,

  желая да участвам с проект свързан с дейността на фирмата по новата европейска програма „Хоризонт 2020“. Какво е необходимо да направя?

  Д-р Радослава Павлова

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0