Нова наредба ще позволи на земеделците да възразяват при пропуски в специализирания слой

земяНова наредба, публикувана като проект на страницата на земеделското министерство, ще позволи на земеделците да възразяват срещу неточности в обхвата на специализирания слой. Тяхното несъгласие няма да влезе в прашна папка, а ще бъде разглеждано, а слоят – коригиран, ако фермерът има основание. Това е заложено в бъдещата Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 105 от 2006 г. за условията и реда за създаване, поддържане, достъп и ползване на интегрираната система за администриране и контрол (Наредба № 105/2006 г.).

Проектонаредбата прдвижда след като земеделския министър издаде проект на заповед за определяне на специализирания слой, земеделските стопани да могат да реагират ако техните земи не са включени.

В самата заповед ще бъдат посочени сроковете, в които фермерите ще могат да възразят електронно, попълвайки образец, генериран от страницата на ДФ „Земеделие“, като посочат идентификаторите на парцелите, които желаят да бъдат включени в слоя.

Причина за промяна в наредбата от 2006 г. е тълкувателно решение №8 на Върховния административен съд (ВАС) от 11 декември 2015 г. Въпросът за тълкуване от ВАС е бил поставен от главния прокурор.

 

При получаване на възражения Министерството на земеделието и храните ще има право да извършва проверки на подадените възражения и да отстранява пропуски и непълноти в обхвата на проекта на специализиран слой „Площи, допустими за подпомагане“, когато са установени такива. Резултатите от извършените проверки на всяко отделно възражение по обхвата на проекта на специализиран слой „Площи, допустими за подпомагане“ ще бъдат публикувани на интернет страницата на ДФЗ.

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0