Нова схема на Гаранционния фонд ще обезпечава и оборотни кредити на земеделски производители

Васил Грудев и Самуил ШидеровПрез август т.г. нова схема на Националния гаранционен фонд ще осигури достъп до кредити на земеделските производители. Това съобщи днес зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев при представяне на схемата.

„Сред ключовите предимства е разширяването на обхвата й, като не само бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.) ще могат да се възползват от нея, но и всички регистрирани земеделски стопани“, каза още Грудев. Той акцентира, че кредитите ще се отпускат при по-добри лихвени условия и намалено обезпечение, както за инвестиционни проекти, така и за оборотни средства.

Схемата ще стартира с първоначален ресурс от 50 милиона лева, който при интерес ще може да се увеличи. За първи път бенефициентите, които имат намерение да развият своя бизнес още в началото на същинското прилагане на Програмата, ще могат да се възползват от по-лесен достъп до финансов ресурс. Предвижда се и гарантиране на авансовите плащания по сключени вече договори с Държавен фонд „Земеделие“ по проекти. Фондът ще покрива до 50% от стойността на отпуснатите заеми, като няма да бъде поставян лимит за плащане на ниво портфейл от банките.

Предстои да бъдат сключени договори със 17 банки, които са проявили интерес за включване по схемата, стана ясно още на представянето, в което взе участие и изпълнителният директор на Гаранционния фонд Самуил Шидеров.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0