Новите цени за ВЕИ – светлина в тунела или национално предателство?!?

От доклада на регулатора за новите цени на възобновяема енергия от юли, който беше публикуван в сряда, става ясно, че преференциалната тарифа за енергията, произведена от покривни инсталации, ще намалее между 45% и 51% в зависимост от инсталираната мощност (виж таблицата).

Последваха публикации и анализи в различни медии, форуми и други интернет медии, които по един или друг начин се противопоставят на новите цени и едва ли не зачеркнаха този тип инвестиции от картата на България. Да, негативи има и те съвсем не са малко, но ние не мислим, че това ще е краят – нещо повече – технологиите ще продължат да се подобряват и поевтиняват.

 Това ще даде възможност на предприемачите, които направят правилни калкулации и пресметнат добре времето за инвестиции да спечелят отново. Ето каква е нашата гледна точка за индустрията към момента:

Грешка 1 – Големите проекти

Тук сме на мнение, че държавата допусна грешка, като даде възможност на чужди инвеститори да изградят стотици мегаватови мощности на територията на България под претекста, че това са външни инвеститори, които ще вкарат свежи капитали в страната. Това обаче въобще не е вярно, тъй като единствените капитали, които вкараха бяха за финансиране на проектантските екипи (като в някои случаи дори си идват с външни такива) и средствата за построяване на самите централи. Това обаче е под 1% от цялата инвестиция в една фотоволтаична електроцентрала. Всички останали компоненти като фотоволтаични панели, инвертори, окабеляване и конструкции се внасят в 99% от случаите от други страни. Това на прост език, означава, че просто сме продали на някой чужденец много евтино определена територия земя и в следващите 20 – 30 години БЪЛГАРСКИЯ народ ще плаща на същия този инвеститор високи изкупни цени за произведената електроенергия. Според наши разчети цената на електроенергията в България до 2 години ще скочи с около 50%. Тук можем да направим аналогия с един друг бизнес – търговията в хранително вкусовата промишленост. Надявам се сте наясно, че всеки един лев, който оставяме в 90% от големите вериги магазини се изнася навън, тъй като собствениците на тези вериги магазини не са Българи, а чужди инвеститори. С две думи, това означава, че през следващите 20-30 години БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА ОБЕДНЯВА.

Грешка 2 – Малките проекти

Тук отново държавата допусна грешка, като вместо да улесни малките инвеститори им показа червена светлина. Узаконяването на една малка (от 30kWp до 200kWp) фотоволтаична електроцентрала е почти съпоставимо с това да узакониш мегаватова такава. Именно в тази категория инвеститори попадат 99% от Българите, които проявяват интерес в подобен тип инвестиции. Финансово, този тип инвестиции са най-полезни за страната, тъй като парите остават в България, а не се изнасят навън. Не само това, но и 99% от инвеститорите в малки проекти, обикновено работят с фирми от районна на реализация на проекта. Това означава повече работни места, повече приходи за местната икономика и т.н. Именно това е насоката в която държавата би трябвало да работи – да стимулира малкия бизнес. Точно той е този, който може да създаде средна класа, а от там и добра икономическа среда.

Светлина в тунела

Въпреки мрачните прогнози и не до там добри сигнали ние оставаме оптимисти. Винаги ограничение в една посока, е възможност в друга. В този ред на мисли нашата оптимистична прогноза в развитието на този сектор ще представляват малките електроцентрали до 30kW и в някой случай до 200kW, които ще бъдат финансирани посредством субсидии. Така, колкото и да е ниска изкупната цена, инвестицията ще си заслужава, тъй като дотацията за изграждането на подобна централа ще е приблизително 100%. На практика, това ще означава, че след пускането и в експлоатация ще печелите още от първия дена на работа, без да имате период на възвращаемост. Единствения компромис, който ще трябва да направят решилите да предприемат инвестиции в тази посока, е със съществуващата бюрокрация.

[signoff]

6 Comments
 1. Имате грешка в цените който сте публикували. Цените са още по ниски, ето линк към новите цени http://www.dker.bg/files/DOWNLOAD/res-c019-12.pdf С тези нови цени всичко се обезсмисля, а и не се знае човек докато изгради централа колко пъти още ще свалят цените. Поправете ме ако греша…

 2. Това е, точно и ясно – унищожаване на малкия и среден бизнес – създаване на милионери. Значи в тази страна ПОЛИТИКАТА Е МРЪСНА, АМА МНОГО МРЪСНА ДУМА. Няма ляво, няма дясно всичко вече стана ясно. Обикновенния човек НИКОГА няма да формира „средна класа“ . Това бе поредната УТОПИЯ. Някои продължават, обаче да свирят на тази струна „средна класа“ а другите т.е. всички ние им плащаме за свирнята. Дали пък този дето плаща няма вече да си поръча и музиката?!?

 3. А дотирането на 100% от проекти до 30кв от къде ще идва?

  • Reply
   Димитър 28.06.2012 at 15:25

   Обърнете внимание, че в статията е написано „приблизително 100%“. Реално субсидията е 80% от стойността на проекта, като с прогресивния спад на цените на в производствения сектор (панели , инвертори и кабели) вашето самоучастие от 20% може да се стопи. Отново всичко е въпрос на планиране, огранизация и финансов мениджмънт на проекта.

 4. Mnogo dobro sicetanie bravo na tozi koito misli taka zastoto mnogo hora mislat samo i samo za sebesi

 5. Reply
  Анонимен 20.06.2012 at 23:01

  Винаги в нашата държава нещата стават много трудно за малките инвеститори, затова няма смисъл, човек да се подлъгва… всичко е за големите…

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0