Нови изисквания за производството на ветеринарномедицински продукти

Нови изисквания за Добра производствена практика при производството на ветеринарномедицинските продукти са в основата на Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 69 от 16 май 2006 г. Проектът е публикуван за обществено обсъждане на страницата на земеделското министерство и може да бъде прочетен ТУК.

Мотивите за промяна на наредбата са, че през периода 2015 – 2016 г. в Ръководството на Европейския съюз за добра производствена практика на лекарствени продукти за хуманна и ветеринарна употреба са извършени промени. Те са свързани с частични изменения и допълнения в Раздел III “Помещения и оборудване” и Раздел V “Производство” във връзка с въвеждането насоките за определяне на здравно обосновани експозиционни граници, които се прилагат при идентификацията на риска при производството на различни лекарствени продукти в споделени съоръжения. Промени има и в Раздел VI „Контрол на качеството“ във връзка с изискванията при извършване на технически трансфер на методите за изпитване.

Изцяло са променени Анекс 15 и Анекс 16 от Ръководството, което налага цялостна редакция на текстовете в Глава трета „Допълнителни изисквания при производството на различни категории ветеринарномедицински продукти“, Раздел XIII „Квалификация и валидиране“ и Раздел XIV „Сертифициране от квалифицираното лице и освобождаване на партиди ветеринарномедицински продукти“ от приложението към чл. 1 от Наредбата.

Добавени и са и някои нови дефиниции, които са включени в параграф 1 на „Допълнителни разпоредби” от Наредбата. В тази връзка от страна на Българската агенция по безопасност на храните се предлага да се въведат изменените раздели и анекси от Ръководството на Европейския съюз за добра производствена практика на лекарствени продукти за хуманна и ветеринарна употреба. Предлаганите промени не засягат основния текст на Наредба № 69 за изискванията за Добрата производствена практика при производство на ветеринарномедицински продукти и активни субстанции, поради което не се налага изготвяне на таблица за съответствие с правото на Европейския съюз.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0