Нови планове за борба с градушките: Още 32 площадки и 10 самолета

Борба с градушкиНови планове за борба с градушките има министерството на земеделието и храните. До пролетта на 2017 г. ще бъдат изградени още 32 площадки за противоградова защита. В системата ще се включат и 10 самолета, с които ще бъдат защитени всички обработваеми площи в страната. Това съобщи днес във Велико Търново земеделският министър Десислава Танева. След реформата всичките 33 млн. дка земеделски земи ще бъдат защитени. До момента „под чадър“ са около 10 млн. дка.

„17 милиона лв. ще са необходими за доизграждането на площадките, системите за управление и радарите за самолетите. Концепцията на министерството е да бъдат закупени 2 самолета, а останалите да бъдат наемани със съответите процедури“,  уточни министърът.

Разчетите ще бъдат представени на финансовия министър още тази година, при условие, че до края на лятото се приемат съответните законодателни промени в Закона за опазване на селскостопанското имущество.

Новият модел предвижда фермерите да плащат такса между 68 и 90 ст.на декар за борба с градушките. „Тя ще бъде годишна и ще отива в държавното предприятие за противоградова защита, след преструктурирането на досегашната агенция“, допълни Десислава Танева. Таксата ще влезе от 2018 г.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0